Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Навалица за челото в листата на ГЕРБ: Каназирева, Гърневски, министър Ангелов…
Анализи Важно Градът Мнения Политика

Навалица за челото в листата на ГЕРБ: Каназирева, Гърневски, министър Ангелов…

Навалицата е голяма. Колаж: ПловдивПрес
Навалицата е голяма. Колаж: ПловдивПрес
  • Напористи политици от гражданската квота изместват верните партийни кадри от избираемите места
  • Новият тандем Дани Каназирева – проф. Костадин Ангелов вече набира точки пред Борисов
  • И все пак – всичко ще се реши в последния момент в Банкя

 

Ваня ДРАГАНОВА


Здравният министър Костадин Ангелов, областният управител Дани Каназирева, депутатите Вежди Рашидов и Спас Гърневски… Тези хора са основните фигури в голямата непартийна навалица, напираща за избираемо място в пловдивската листа на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. И като се отчете, че тази листа традиционно се води от Бойко Борисов, ако амбициите на изброените политици, които са във властта покрай ГЕРБ, но не са членове на партията, успеят, то за местните кадри избираеми места няма да останат. В отиващия си мандат ГЕРБ има петима депутати от Пловдив, а шансовете този път да са повече не са големи.

Най-интересната конфигурация е новосформираният тандем между Костадин Ангелов и Дани Каназирева.

В редиците на пловдивските гербери се шушука, че Каназирева е успяла да му влезе под кожата и той работи не само за собственото си избираемо място в листата, а и за нейното. Каназирева правилно се е ориентирала да търси подкрепа в София, ако остане на местната структура, няма да попадне в листата и на последно място.

Ако не бъде избрана за депутат или не остане областен управител при евентуален четвърти кабинет на ГЕРБ, Каназирева остава без политически пост поне до есента на 2023 г., когато са следващите местни избори. За разлика от парламента, човек, напуснал мястото си в Общинския съвет, не може да се върне там. Но въпросът е не само какво ще прави сегашната областна управителка в тези две години и половина, а и в това, че тя ще се опита от парламента да атакува кметския пост отново – този път като кандидат на ГЕРБ. Първите 3 пъти Каназирева се прицели в кметското място като опоненент на ГЕРБ, но от момента, в който стана областен управител в третото правителство на ГЕРБ, тя се опитва да покаже на Бойко Борисов, че би била по-добър кандидат и от Иван Тотев, и от Здравко Димитров. Да убеди Борисов в това, е единственият ѝ шанс, защото в пловдивската организация настроението е ясно:

Втори мандат за Здравко Димитров е ОК, само да не е Дани Каназирева

Така една безспорна заслуга на Каназиева не може да се отрече – пред опасността да бъдат принудени да работят за нейната кандидатура през 2023-а местните гербери забравиха, че доскоро се деляха на тотевисти и зиковисти.

Всички усилия да бъде включен в листата на избираемо място полагал и Спас Гърневски, който на вота през 2017-а изкара куп преференции, защото имаше късмета да бъде под номер 11 в листата на ГЕРБ – тогава също с номер 11 като партия. Но феноменът, с който евродепутат с повече преференции от Сергей Станишев стана Момчил Неков, а в родния парламент влезе учителката от „Столипиново“ Ана Баракова с гардероба от тигрови принтове, гарнирани с разноцветни стъкълца, вече не е възможен. Така че

Гърневски също ще трябва да намери ракета носител, която да му осигури предно място в листата

Твърди се, че това ще бъде депутатът Тома Биков – основен говорител на ГЕРБ в последните години.

Повече от реални са шансовете на Вежди Рашидов отново да бъде избран за депутат от Пловдив. Да не забравяме и Менда Стоянова. Пловдивският депутат Димитър Лазаров също очаквал отново да бъде поставен на избираемо място, при това положение ред за Атанас Ташков не остава, за нови лица да не говорим.

Тези политически совалки текат, докато в централата на ГЕРБ още пишат правилата за номинациите по местните структури. Активистите в Пловдив може да изтикат напред съвсем други хора, но последната дума ще е на Борисов. А той често решава в последния момент от фамилната си къща в Банкя, така че такова нещо като „оплел съм си кошничката за избираемо място“ точно в ГЕРБ няма. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...