Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Сигнал: На летище Пловдив е нетърпимо, работи се на юруш и по 18 часа
Бизнес Общество Пловдив

Сигнал: На летище Пловдив е нетърпимо, работи се на юруш и по 18 часа

Летище Пловдив
Летище Пловдив

На летище Пловдив се работи на юруш, товарите са се увеличили 10 пъти в сравнение с последните години, а персоналът е силно намален и работните смени продължават от 13 до 18 часа. Това твърди в сигнал до ПловдивПрес служителят на летището Валентин Петров.

„За  периода октомври-декември 2020 г. положението стана нетърпимо поради драстичното увеличение на обема работа и главно липсата на персонал.  Работещите на смяна са от 4  до 7 души, обслужващи физически товара. Липсват товарачи на летище Пловдив,  те са само двама, единият от които е на 4 часа по системата 60/40 през месеците до ноември включително. Оттук нататък, наред с обслужването, което е задължение на смяната, а именно: посрещане и изпращане на самолетите, подаване на наземна техника, зареждане с гориво и други съпътстващи дейности,

започва щурмуване на товара, в което цари пълен хаос. Всеки е всичко – авиотехникът е мотокарист, мотокаристът е  товарач, ГСМ операторът и той, шофьорът също“, пише Петров.

От синдикалната организация на „Подкрепа“ на летището е подаден сигнал да Инспекцията по труда, която е направила проверка, но не е установила нарушения на трудовото законодателство. „Това звучи доста перверзно при положение, че не се води документация за полагане на извънреден труд. Според нас проверката е била едностранчива и тенденциозна. Ако бяха инспектирали полетните документи, които не могат да бъдат произволно изменяни, за разлика от други, предоставени от ръководството, оформяни от днес за вчера, щяха да се убедят в истинността на нашия сигнал“, коментира констатациите на Инспекцията по труда Валентин Петров.  Той е с предизвестие за прекратяване на договора.

„Алармирам редакцията и обществото, че цари пълно беззаконие, в резултат на което аз, като дръзнал да се опълча на системата „пликче с пари за вярност и участие“ съм в процес на уволнение и нямам документ, с който да изискам изработеното от мен“,  пише Петров.

„Ние сме държава фирма и спазваме всички норми. Работим на сумарно работно време, което се изчислява на 3 месеца, и ако има положен извънреден труд, той се плаща“, коментира пред ПловдивПрес директорът на летището Спас Шуманов. /ПловдивПРес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...