Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Храните поскъпнали драстично през 2020 г.
Агро Бизнес Бизнес под карантина Портфейл Храни и напитки

Храните поскъпнали драстично през 2020 г.

Храните поскъпнали, но горивата поевтинели
Храните поскъпнали, но горивата поевтинели. Източник: iStock

Рязък скок на основни хранителни продукти през изминалата 2020 година отчита Софийската стокова борса. Най-много търговски сделки са сключени за кашкавал, сирене и варива, но висока активност отбелязва и търговията с олио и захар.
Анализът на цените показва, че слънчогледовото олио е поскъпнало с 23%, захарта също е вдигнала цената си с около 6%, оризът е една от малкото стоки, които поевтиняха в България – около 1.50 лв.
Цените на основните зърнени култури през изминалата година също са се увеличили драстично. ССР сключили търговски сделки за хлебна пшеница, фуражна пшеница и царевица с около 5 млн. лв. (4 753 090.97 лв.). Маслодайният слъчоглед в края на 2020 г. се търгувал за около 850-900 лв. на тон, което е увеличение с 32% на годишна база. В последните месеци цената на рапицата на българския пазар се увеличи с около 5% и достигна нива от 710-730 лв. на тон. В сравнение с България, в Украйна цената на слънчогледа поскъпнала с 94%.
С 6% е поскъпнало брашното в България за изминалата година. Цената на хляба е малко по-висока от 10%.
Изпълнителният директор на ССР Десислава Иванова заяви, че превес в индустриалните стоки имат горивата, а цените им са паднали осезаемо. Горивата държат 88% от оборота на Софийската стокова борса. През 2020 г. от ССР най-активно са търгували с дизелово гориво и бензин, като в края на годината дизеловото гориво е намаляло с 40%, а бензинът – с 29%.
Газът се е изтъргувал на спад на цената с около 25%. Само горивата намаляват на годишна база, а при металите е обратно – поскъпват.
Годишният оборот на ССР през 2020 г. е 446.20 млн. лв. Броят на сключените сделки през 2020 г. за ССР са общо 1376. Основната дейност, която осъщестява Стоковата борса, е анализът на цените. ССР искат да бъдат институцията, която дава информация за цените на стоките. Симов отчете, че през пролетта на 2020 г. петролът бил с нулева и отрицателна стойност и това блокирало търговията с петролната индустрия по света. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...