Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кметът на „Марица“: Няма да вдигаме такса смет, стартира компостираща инсталация
Важно Марица Регион

Кметът на „Марица“: Няма да вдигаме такса смет, стартира компостираща инсталация

Кметът на "Марица" Димитър Иванов отряза лента на новоизградената компостираща инсталация
Кметът на "Марица" Димитър Иванов отряза лента на новоизградената компостираща инсталация

Галина ГЕОРГИЕВА

Компостираща инсталация за събрани зелени или биоразградими отпадъци стартира в Община „Марица“.  Тя  е разположена върху терен от 14 000 кв.м. в местността „Чарлъшки ливади“ в село Ясно поле.

Така ще се намали отпадъкът, който се депонира на сметищата в Цалапица и Шишманци , както и отчисленията за него. Кметът на „Марица“ Димитър Иванов увери, че за поредна година няма да се вдига такса смет, но предупреди жителите на 19-те села, че може да преразгледа намерението си, ако не са отговорни и продължават да хвърлят в контейнерите растителния отпадък.

Кметът на "Марица" Димитър Иванов и зам.-кметът Петър Минков
Кметът на „Марица“ Димитър Иванов и зам.-кметът Петър Минков

Хората ще трябва да складират на специално определени площадки зеления отпадък в чували, които ще се извозват с камиони до инсталацията в Ясно поле.

Кметът на „Марица“  Димитър Иванов, зам.-кметът  Петър Минков и Мадлена Секова представиха пред журналисти проекта. А по-късно  Димитър Иванов отряза лента и откри новоизградената компостираща инсталация.

„Това е поредният значим успешен проект в община „Марица“. От 2015 година работим по него, доста труд положихме, за да стигнем до финала. На много места в Българиая се групират по две-три общини, за да реализират подобен проект, а ние имахме силата и възможността сами да се справим. Проектът е едно успешно пртньорство между местна и държавна власт. Лично аз съм защитавал всяко нещо, както и необходимата техника, която трябва да закупи общната, месторазположението на депото, където ще се складират и обработват растителните отпадъци. Целта на проекта е да запазим околната среда. В голяма част от съдовете за битов отпадък,  особено през есента и пролетта, около 50-60% е растителен“, обясни Димитър Иванов. Той призова хората в населените места и най-вече кметовете да бъдат отговорни. Събирането на отпадъка ще се извършва по график във всички 19 населени места в общината.

На площадката в Ясно поле са обособени зони за складиране на зеления отпадък, за дробене, същинско компостиране, допълнително зреене. На специални места ще се складира готовият компост, има и резервоар за събаране на инфилтрат и дъждовни води. Предвиден е пункт с бариера, построена е административно-битова сграда, има паркинг, контролна везна за камионите със зелен отпадък, локално-пречиствателно съоръжение за отпадни води, трафопост и сепаратор за механични примеси.  Технологията за компостиране е немска, системата се управлява чрез компютър.

Капацитет е 6200 т годишно, но има възможност да се увеличи. Съоръжението ще даде възможност да се намали с 4000 тона отпадъкът, който „Марица“ складира на депата, т.е. ще икономисваме 450 000 лв. на година“, обяви  зам.-кметът Петър Минков.

Проектът е на стойност над 5, 2 млн. лева, от тях  по ОП „Околна среда“ –  3 953 372 лв., националното финнансиране е 593 000 лв.,  а съфинансирането от община „Марица“ е 1 340 625 лв.

Кметът Димитър Иванов увери, че в момента се сформира екип, но най-трудно е да се намери технолог. „ Държа човек с опит да наблюдава технологичния процес“, уточни той.

„Компостът ще бъде използван за нуждите на общината – имаме паркове, в детските градини има зелени площи. Той може да се използва и от земеделските производители, както и от инвеститорите на територията на общината, каза още Димитър Иванов.

Той е категоричен, че няма опасност за жителите на Ясно поле, инсталацията е в южната част на селото, а според проучванията ветровете са северозападни.

„Почти няма да има мризма. Същите площадки се намират в центровете на някои европейски градове и не се притеснявам за населението“, каза Димитър Иванов. За нарушителите са предвидени глоби.

Закупени са две машини за раздробяване на дървесни отпадъци, машина за компост, два трактора,  челни товарачи и автомобили./ ПловдивПрес

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...