Quantcast
Новини Пловдив » Кадър на деня » Поставиха възпоменателна скулптура на Йосиф Шнитер
Кадър на деня Община Пловдив

Поставиха възпоменателна скулптура на Йосиф Шнитер

Скулптурата на Цвятко Сиромашки
Скулптурата на Цвятко Сиромашки

Възпоменателна скулптура на първия главен архитект на Пловдив Йосиф Шнитер беше поставена до гроба му на Централни гробища. Тя е дело на пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки и се нарича „Пламъкът на Шнитер“. Изработена е по инициатива на дарители от група „Позитивните“ и с подкрепата на район „Централен“.

Представлява образа на Йосиф Шнитер, изваян от бронз с 3 свещника, които символизират трите храма, чийто създател е той – пловдивските „Св. Георги“ и „Св. св. Кирил и Методий“ и  „Св. Успение Богородично“ в Батак. Ликът на автора на първия градоустройствен план на Пловдив е върху гранитна плоча, на която е гравиран запазеният знак на Йосиф Вацлав Шнитер.

Йосиф Шнитер е роден през 1852 г. Той е една от значимите фигури в историята на Пловдив, приел интересите на града за лична кауза. След като завършва Политехническия университет във Виена, отива в Русия и участва в Руско-турската война. При битката за Плевен е ранен и е награден със сабя от генерал Тотлебен за проявения героизъм на фронта.

През 1914 г. аварира главният водопровод на Пловдив и заплашва да наводни града. Йосиф Шнитер лично ръководи реконструкцията и прекарва в ледените води три денонощия. Вследствие на това той се разболява от тежка пневмония и си отива от този свят едва на 62 години. За 36-те години, през които е главен архитект на Пловдив, оставя огромно архитектурно наследство.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...