Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Разследват измама с евросредства за възстановяване на манастира край Белащица
Регион Родопи Съд и Прокуратура

Разследват измама с евросредства за възстановяване на манастира край Белащица

Манастирът "Св. Георги край Белащица

Окръжна прокуратура Пловдив образува досъдебно производство за документна измама с евросредства по проект за възстановяване на манастира „Св. Георги“ край село Белащица. За това престъпление законът предвижда до 3 години затвор и глоба до 5000 лв.

Досъдебното производство е образувано от прокуратурата след разследване на „Икономическа полиция“. Има събрани достатъчно доказателства за документна измама за усвояване на евросредства за възстановяване на манастира, който е част от Пловдивска митрополия. Повече от три месеца са били необходими за установяване на обстоятелствата, свързани с договор за безвъзмездно финансиране по програмата за развитие на селските райони. Одобреният проект е на стойност  близо 620 000 лв. по подмярка „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“. Договорът с ДФ „Земеделие“ е подписан през юни 2018 г., информира Дарик радио.

Тъй като възстановяването на сградата на манастира е трябвало да приключи в началото на юни 2020 г., още през януари кметът на село Белащица Костадин Николов сигнализира областния управител на Пловдив Дани Каназирева, че договорът не се изпълнява. През февруари тя сезира финансиращата организация. Четири дни след това е извършена проверка от служители на дирекция „Противодействие на измамите“.

На място е констатирано, че възстановителни дейности по сградата на манастира, която е и паметник на културата, не са започнали. На база на този доклад от ДФ „Земеделие“ сезират първо Върховна касационна прокуратура.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...