Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Броени дни преди края на договора за кариерата в „Холсим“ още чакат удължаването му
Важно Екология Регион Родопи

Броени дни преди края на договора за кариерата в „Холсим“ още чакат удължаването му

Протести доведоха до спирането на дейността на кариерите над Белащица.
Протести доведоха до спирането на дейността на кариерите над Белащица.

Броени дни преди края на договора за кариерата над Белащица в  „Холсим кариерни материали Пловдив” АД още чакат удължаването му. Договорът за кариерата, чието действие беше спряно на 27 февруари м. г., изтича на 1 февруари 2021 г.

Искане за удължаването му, както и за разширяването на площта на кариерата, обаче е подадено още през лятото на 2019 г. в РИОСВ. До този момент произнасяне на екоинспекцията няма. Междувременно на 12 януари т. г. Пловдивският административен съд отмени акта на Министерството на енергетиката, с който дейността ѝ беше спряна. Мотивите бяха, че нарушенията на екологичното законодателство, с които спирането е аргументирано, са отстранени или са в процес на отстраняване, а наложените от РИОСВ глоби са платени. Това решение ще бъде обжалвано пред ВАС, но дори и произнасянето отново да е в полза на „Холсим“, до ново пускане на кариерата няма да се стигне. На практика дейността беше прекратена по-малко от година преди  изтичането на договора, но каквото и да е крайното съдебно решение, кариерата няма да заработи отново, за да бъде наваксан този срок. Това твърди областният управител Дани Каназирева, като се позовава на Закона за подземните богатства.

Другата спряна кариера е на „Европейски пътища“, но съдебно решение за нея още няма.

Още 

Държавата ще обжалва решението на съда за кариерата на „Холсим“
Съдът: Концесионният договор на „Холсим“ е спрян без основания
Точка за „Холсим“, съдът отмени мълчаливия отказ за пускането на кариерата

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...