Quantcast
Новини Пловдив » България » ГЕРБ и Патриотите: ЦИК да изработи правила как ще гласуват хората под карантина
България Важно Политика

ГЕРБ и Патриотите: ЦИК да изработи правила как ще гласуват хората под карантина

Д-р Даниела Дариткова обяви, че предлагат промени в Закона за извънредното положение
Д-р Даниела Дариткова обяви, че предлагат промени в Закона за извънредното положение

ГЕРБ предлагат промени в Закона за извънредното положение с цел да се гарантира правото на вот на всички българи. Това обявиха управляващите на извънредене брифинг в петък.

„Целта е лицата под карантина да упражнят правото си на глас, както е предвидено в Изборния кодекс за хората с увреждания. Затова ЦИК ще изработи правила как ще гласуват – с подвижна урна или в специални секции. Трябва да се гарантира здравната сигурност на българските избиратели. ЦИК ще осигури средства за индивидуална защита на членовете на СИК и на всички участници в изборния процес като изработи специални протоколи и мерки за осигуряване на специфичните противоепидемични мерки в условията на епидемията от коронавирус“, обясни председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова.

Вносителите са се поучили от практиката на други държави, които са провели избори в условията на пандемията от COVID-19 като Русия, Франция, Румъния. „Смятаме, че ще дадем по този начин възможност на всички български граждани да участват в изборите“, подчерта Дариткова.

Хората с изтекли лични документи да могат да се идентифицират с тях пред СИК, за да се избегне струпване пред органите, които издават нови документи за самоличност, настояват управляващите.

От „Обединени патриоти“ се обявиха „за“ предложенията на ГЕРБ.

По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските служби ЦИК със свое решение ще определя, в зависимост от ситуацията в съответната държава, броя на членовете на СИК, който обаче не може да бъде по-малък от трима, допълни зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Ципов.

Предвидена е и ЦИК да може да съобрази мерките с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...