Quantcast
Новини Пловдив » Важно » От вторник: Масово тестват учители за COVID-19 безплатно в Пловдив
COVID-19 Важно Здраве Образование Пловдив

От вторник: Масово тестват учители за COVID-19 безплатно в Пловдив

PCR тест
PCR тест

Галина ГЕОРГИЕВА

С бързи антигенни тестове ще бъдат изследвани безплатно учителите в Пловдив. От вторник следващата седмица РЗИ започва процедурата. Медицинските сестри в училищата ще тестват за коронавирус педагогическите специалисти. Директорите трябва да направят списъци на преподавателите, както и да подадат информация за тези, които са под карантина.

„Всичко се организира от РЗИ. Чрез общинските лечебни заведения сме районирали училищата. Тестовете са безплатни и ще бъдат правени от медицинските сестри в здравните кабинети на всяко училище“, заяви за ПловдивПрес д-р Калин Калинов – шеф на дирекция „Здравеопазване“ в община Пловдив.

Той обясни, че в понеделник РЗИ ще достави  последните антигенни тестове в ДКЦ-тата и двете общински болници “ Свети Мина“ и „Свети Пантелеймон“, откъдето училищата ще ги получат. В общинските лечебни заведения ще бъдат обучени и сестрите как да правят тестове. Информацията за резултатите ще бъдe подавана отново в същите здравни заведения.

„Организацията сме я създали. Днес имахме среща с експертите по здравеопазване и образование по райони, дойде и директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева – Манчева. Имаме изключително добър синхрон с РЗИ, а  д-р Манчева е в основата на цялата организация. Започваме във вторник с общинските училища, а след това и с държавните. Няма да оставим преподавател, който да не бъде тестван. На учителите, които се окажат положителни, веднага ще се прави  PCR тест в референтната лаборатория на МБАЛ „Свети Мина““, каза още д-р Калинов.

Предстои и ваксинация на учители и непедагогически персонал. В цялата страна 21% от преподавателите искат да се имунизират, а в Пловдивска област желание са проявили 16,49%.

Според д-р Калинов вероятно същата схема ще се използва за ваксинирането. Във всяко едно общинско лечебно заведение има имунизационен кабинет, където могат да бъдат поставени ваксините срещу коронавирус./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...