Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Брестовица на протест: Как да пием, как да готвим с тази вода?
Брестовица Важно Регион Родопи

Брестовица на протест: Как да пием, как да готвим с тази вода?

Протестиращите се събраха в центъра на селото

„Не тровете децата ни“, „Как да пием тази вода?“, „Искаме здрави деца“. Това са част от плакатите, които издигнаха протестиращите в пловдивското село Брестовица. Хората се събраха на площада недоволни от качеството на водата, която е замърсена с манган.

Много от тях носеха бутилки или буркани с кафеникава вода от чешмите им, за да покажат каква вода тече от тях.

Хората в Брестовица са кагегорични, че до замърсяването на водоизточниците се е стигнало, заради нарушения при изграждането на водното огледало към близката мини ВЕЦ и настояват виновните да бъдат установени и наказани. Те не искат да не плащат за питейна вода, защото реално водата от чешмите им не е годна за пиене и готвене.

От ВиК осигуряват питейна вода с една водоноска, която не е достатъчна за всички над 4 000 жители. Възрастните хора пък не биха могли да носят водата си, твърдят протестиращите.

„От ВиК поеха ангажимента пред мен и областния управител да се вземат няколко мерки, като след излизане на становището на комисията вероятно ще бъдат подменени водоизточниците или изолирани. Оттам идва следващия етап с подмяната на довеждащия водопровод. Тази подмяна е по-трудна и вероятно ще са нужни повече средства“, обясни кметът на селото Любо Радев.

Още

Брестовица излиза на протест заради питейната вода

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...