Quantcast
Новини Пловдив » България » Историческо събитие за католиците: Епископско ръкоположение на монсеньор Румен Станев СНИМКИ
България Култура Раковски Регион

Историческо събитие за католиците: Епископско ръкоположение на монсеньор Румен Станев СНИМКИ

Светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев се проведе в катедрала „Св. Йосиф“ в София
Светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев се проведе в катедрала „Св. Йосиф“ в София

Светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев се проведе в катедрала „Св. Йосиф“ в София.

Събитието е историческо за католическата църква в България. За първи път папа Франциск назначава помощен епископ с постоянно седалище в София. В присъствието на президента Румен Радев и председателя на парламента Цвета Караянчева  беше извършено и епископско ръкопоожение в София след дълги десетилетия.

Отец Румен Станев е назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от Римския обред с постоянно седалище в столицата.

С прочитането на папската була за назначаването на отец Румен Станев за епископ започна тържествената церемония в католическата църква в София, съобщи БНТ.

Ритуалът по ръкоположението конкатедралата „Св. Йосиф“ беше извършен от Негово Високопреосвещенство монсиньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивски диоцез. В ръкоположението участва и апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

В древния ритуал трима епископи възлагат ръцете си над новия владика, произнасяйки специална молитва.

Двама свещеници държат Евангелието над главата на избраника, защото негова задача ще бъде да проповядва Божието слово. След това на новия епископ тържествено се връчват пръстен, Евангелие, митра и жезъл.

Той бива помазан, като знак на пълнотата в участието на свещенството на Христа.

Помощник-епископът Румен Станев е учил богословие в Рим и е служил 21 години в град Раковски.

Представители на церемонията изпратиха Православната, Арменската църква, мюсюлманското, еврейското и протестантското вероизповедание.

„Като чух вестта, че искат да ме направят епископ, аз също се изпълних със страх. Приех, защото всеки ден се моля да бъде не моята воля, а Божията воля. Бог да ви благослови“, каза монсеньор Румен Станев.

„Такова събитие не се е случвало в България от 1988 година и за нас днес е един голям празник, голяма благодат за католиците в България. Надяваме се това наше щастие и радост да се разпространи и сред другите хора, с които ние искаме да живеем в мир и в диалог“, заяви пред БНР Ива Михайлова – говорител на Междуритуалната епископска конференция на Католическата църква в България ./ПловдивПрес

Още новини по темата

Отец Румен Станев пред Plovdiv-Press: Ще предаваме онлайн литургията на Великден в Раковски

Папата обяви отец Станев от Раковски за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия

Католиците в Раковски се поздравяват с „Христос Воскресе!“ по фейсбук

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...