Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Червени пасианси за листата на БСП: Ще има ли „наградени“ за махането на Гергов?
Анализи Важно Градът Мнения Политика

Червени пасианси за листата на БСП: Ще има ли „наградени“ за махането на Гергов?

Социалисти от Пловдив пред централата на БСП на "Позитано"
Социалисти от Пловдив пред централата на БСП на "Позитано"

Галина ГЕОРГИЕВА


Датата за парламентарните избори вече е ясна. На 4 април ще гласуваме за народни представители. Реденето на листи във всички партии предстои, а пазарлъците за челните места вече са започнали.

Бурята в БСП – Пловдив покрай изключването на лидера Георги Гергов поутихна и сега социалистите издигат номинации за следващото Народно събрание. На 28 и 29 януари трябва да се проведат районните конференции, а на 6 февруари на градска конференция ще бъде подредена червената листа.

Преди 4 години БСП вкара трима депутати от Пловдив – проф. Иво Христов, доц. Георги Йорданов и Теодора Халачева. На парламентарните избори на 26 март 2017 година партията спечели в града под тепетата 40 917 гласа. В областта социалистите взеха 4 манадата и изпратиха в парламента Георги Търновалийски, Манол Генов, Веска Ненчева и Димитър Георгиев. Тогава за БСП пуснаха бюлетина 47 849 души.

Ако преди 4 години социалистите бяха обединени, сега партията е разделена заради изключването на  Георги Гергов. Единият лагер не може да се примири и атакува Корнелия Нинова и националното ръководство, че са нарушили устава с отстраняването на пловдивския лидер на БСП. Хората на Нинова пък потриват ръце, че властта на бизнесмена е отнета и няма да диктува политическите процеси в Пловдив.

Сега големият въпрос е кой ще води листата в града и ще успее ли да помири враждуващите лагери. От него зависи дали ще издърпа градската организация, или ще я повлече към дъното. Ако преди време местните организации изцяло решаваха как да бъде подредена листата, то от няколко години Националният съвет има тежката дума. Той определя модела на листата т.е. кои да са местата за гражданската квота и коалиционните партньори.

Хората на Гергов държат под контрол делегатите на Градската конференция и няма да отстъпят избираемите места в листата на приближените до Нинова. Те пък от своя страна са убедени, че Националният съвет ще спусне водача, а второто и третото място ще са за гражданска квота и/или за коалиционен партньор. Така в Пловдив реално трябва да подреждат от четвъртото място нататък т.е неизбираемите позиции.

Засега в партията се коментират няколко имена за водач. Най-обсъжданият вариант е депутатът доц. Георги Йорданов, който е член на Националния съвет и човек на Корнелия Нинова.

Проф. Иво Христов, който застана начело на червената листа през 2017-а, пък е масово подкрепян от партийните структури, според запознати.

Другият вариант е Нинова да заложи на бившия общински съветник Иван Петков – Бебето, който оглави лагера на нейните поддръжници в Пловдив. А доц. Георги Йорданов да е на второ място, от гражданската квота като председател на „Тракийското дружество“.

В публичното пространство се появи и името на Кристиан Вигенин, като според публикация той щял да оглави червената листа в Пловдив като награда заради доклада, с който се иска изключването на Гергов от БСП. Вигенин, който е зам.-председател на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията, отрече информацията.

„Понеже имаше доста спекулации тези дни, искам да затворя темата Пловдив: не съм имал и нямам намерение да бъда кандидат за народен представител от Пловдив; не е имало, няма и няма да има решение да водя листата на БСП там. Обичам Ямбол и ако получа подкрепа за това, бих искал да продължа да представлявам 31 МИР и в следващото Народно събрание. Текат номинации, решенията предстоят. Иначе харесвам Пловдив, БСП има впечатляващи хора там и съм готов да им помагам както и с каквото мога, за да побеждават на избори“, написа той във Фейсубк.

Социалисти допускат и изненада в последния момент – Нинова да спусне някой друг.

В Пловдив парашутистите не ги приемаме добре, категорични са местните бесепари. Преди 4 години водач беше социологът от Пловдивския университет проф. Иво Христов. Макар да беше определен от националното ръководство тогава като гражданска квота, бързо събра подкрепа в червените редици, особено след като спечели изключително голям преференциален вот – над 5 000 гласа.

През 2013 и 2009 година начело на листата под тепетата беше любимият на поколения българи артист Стефан Данаилов. Още в партията говорят за високите резултати, които Ламбо постигна тогава. През 2013 година на парламентарните избори, които се проведоха на 12 май, БСП спечели 41 247 гласа и вкара четирима депутати – Захари Георгиев, Петър Чобанов, Илия Баташки и Красимир Мурджев. През ноември същата година Кирчо Атанасов смени Илия Баташки, който стана шеф на МВР болницата в София. Стефан Данаилов пък беше водач и на листата в Плевен и влезе в парламента оттам.

През 2014 година на парламентарните избори БСП беше подкрепена от 19 786 пловдивчани, а в 43-ото Народно събрание влезе един депутат – Георги Търновалийски.

През 2009-а мажоритарен кандидат от БСП в Пловдив беше проф. Илия Баташки, който получи подкрепата на 36 635 пловдивчани. Пропорционалният вот за партията бе 31 785 гласа, а в 41-вото Народно събрание отидоха двама депутати – Стефан Данаилов и Захари Георгиев.

В 40-ото Народно събрание от Пловдив-град народни представители бяха Захари Георгиев и Атанас Папаризов. На парламентарните избори през 2005 година за червената листа гласуваха 42 434 души.

Сега социалисти от лагера на Нинова прогнозират, че БСП има шансове за трима депутати в следващия парламент. Привържениците на Гергов обаче са категорични, че заради раздорите в организацията, сигурен е само водачът, а вторият е под въпрос.

Вариантите за ново ръководство на БСП –Пловдив

Вариантите за ново ръководство пред пловдивската организация на БСП след изключването на Георги Гергов са два.

Първият е временно на поста да застане един от зам.-председателите на партията – Николай Радев, Атанас Петков и Нина Чавдарова. Той ще бъде предложен от Изпълнителното бюро и одобрен от Градския съвет.

Вторият вариант е да се проведе пълен цикъл на отчет и избори, а на Градска конференция да се избере нов председател. Това до парламентарните избори няма как да се случи и вероятно след вота ще се тръгне към този ход, според социалисти.

Служебно ръководство, спуснато от Корнелия Нинова, също няма как да бъде назначено, защото подобна възможност не фигурира в Устава на партията.

Негласните инструкции от „Позитано“ 20 били да не се влиза повече в конфронтации до изборите, за да се успокоят нещата в организацията.

В Пловдив област Манол Генов ще е водач на червената листа

Депутатът Манол Генов ще е водач на червената листа в Пловдив област, сочат прогнозите в партията. Той е член на Изпълнителното бюро на Националния съвет и човек на Корнелия Нинова. Дали новият областен председател д-р Емил Караиванов ще успее да стегне структурите през следващите два месеца до вота, предстои да разберем. Досегашният областен лидер Георги Гергов, който изкара два мандата на поста, постигаше добри резултати, като най-големият му успех беше на изборите през 2013-а.

През 2014 година с листата на БСП от Пловдив област в 43-ото Народно събрание вкараха двама депутати – Димитър Дъбов и Манол Генов. За тях бюлетина пуснаха 28 316 души.

През 2013 година за БСП гласуваха 46 852 души, а в 42-рото Народно събрание влязоха четирима народни представители – Петър Мутафчиев, Маргарита Стоилова, Пламен Славов, Светла Бъчварова – Пиралкова.

Двама народни представители в 41-вото НС имаха социалистите след вота през 2009 година – Петър Мутафчиев и Милена Христова, а 39 927 души гласуваха за партията. Тодор Петков пък като мажоритарен кандидат събра 45 171 гласа.

В 40-ото Народно събрание през 2005-а червените изстреляха трима депутати с гласовете на 54 575 души- Пламен Славов, Александър Паунов и Мария Вълканова./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...