Quantcast
Новини Пловдив » Автомобили » Nio ET7 – впечатляващ китайски отговор на Tesla Model S (ВИДЕО)
Автомобили Бизнес Екология Посоки Свят

Nio ET7 – впечатляващ китайски отговор на Tesla Model S (ВИДЕО)

Nio ET7
Nio ET7

Китайската автомобилна компания Nio, която има амбициите да се превърне в основен конкурент на Tesla, представи своя първи електрически седан.

Той носи името ET7 и бе показан на официално събитие, проведено в Чънду. Днес Nio вече приема заявки за ET7 и планира да достави първите автомобили на новите си клиенти през 2022 г. Засега поръчки се приемат само от Китай, но желанието на компанията е да стъпят и на други пазари.


Кадри: Nio
Цените започват от около 70 000 долара, като автомобилът може да бъде купен и без батерия за 58 500 долара. В този случай обаче клиентите ще трябва да сключат абонаментен договор за батерия под наем.
Изборът е между три батерии с различен капацитет, като най-голямата осигурява впечатляващ максимален пробег от 1000 километра – поне според китайския тестов цикъл EPA.
На този етап Nio ще предлага ET7 само с една задвижваща система, състояща се от два електромотора с комбинирана мощност от 644 к.с. и 850 Нм максимален въртящ момент. Те ще са достатъчни за ускорение от 0 до 100 км/ч за 3.9 секунди.
Nio са известни като поддръжници на концепцията за изграждане на инфраструктура за бърза подмяна на батериите. Просто спираме на станция и специална машина автоматично сменя изтощената ни батерия със заредена, след което продължаваме своя път, вместо да чакаме (в най-добрия случай десетки минути, за да я заредим). Такава възможност има и при новия седан ET7, като засега това може да се случи само на някоя от станциите на Nio в Китай.


Кадри: Nio
Всъщност Nio ET7 е доста голям автомобил. Купето има дължина от над пет метра, което го прави доста по-дълго от основния му конкурент Tesla Model S.
Интериорът е модерен и минималистичен, а таблото е доминирано от два големи екрана. Единият от тях изпълнява функцията на инструментално табло, а с помощта на другия се управляват всички системи в колата. Според производителя, мултимедийната система може да бъде управлявана от дигиталния асистент Nomi, който използва изкуствен интелект и отговаря на гласови команди.

Автомобилът е оборудван и с последната система за автономно управление на компанията, известна като Nio Autonomous Driving (NAD).

NAD е напълно автоматизирана технология, комбинираща цяла плеада от датчици, радари и камери (общо 33 на брой), софтуер и хардуер, на които автомобилът разчита, за да се ориентира в пространството и да прецени кое е най-доброто решение в определена ситуация.
Засега от компанията не споменават какви ще са способностите на системата. Като начало, със сигурност ще включват магистрално шофиране, паркиране и автоматично влизане и излизане от станцията за смяна на батерията.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...