Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Джо Байдън поема поста при безпрецедентни мерки за сигурност
Свят

Джо Байдън поема поста при безпрецедентни мерки за сигурност

Десетки хиляди гвардейци са във Вашингтон в момент, в който страната още е под знака на нападението на сградата на Конгреса
Десетки хиляди гвардейци са във Вашингтон в момент, в който страната още е под знака на нападението на сградата на Конгреса

Малко на брой протестиращи се включиха в планираните демонстрации в столици на американски щати, след като властите се подготвиха да предотвратят евентуално насилие с изпращането на Националната гвардия и поставяне на бариери. Не се съобщава за сериозни инциденти, предаде кореспондентът на БНР в Съединените щати.

Започва седмицата, в която Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ. Церемонията ще се състои на фона на безпрецедентни мерки за сигурност.

Десетки хиляди гвардейци са във Вашингтон в момент, в който страната още е под знака на нападението на сградата на Конгреса, при което загинаха петима души.
В неделя вечер по пустите и отцепените от високи метални заграждения централни улици около Капитолия мълчаливи групи от хора правеха снимки на фона на тишина, нарушавана от кръжащ хеликоптер и звука на сирени. Чуваха се и спонтанни разговори в редиците от въоръжени гвардейци.

Междувременно над 100 са арестуваните във връзка с щурма на Капитолия на 6 януари, като според Ен Би Си ФБР разследва дали участвалите са получили помощ от чужди правителства, организации или отделни лица.

Предстоящата церемония във Вашингтон за встъпване в длъжност на новия президент ще бъде коренно различна от всички досегашни, защото ще се състои в условията на пандемията от коронавируса. Това каза пред Си Би Ес избраната за вицепрезидент Камала Харис. „Ще свършим работата, за която сме избрани“, заяви Харис.

Погледите са насочени и към идващата нова администрация. Демократът Байдън има намерение да ускори темпото на разпространение на ваксините срещу COVID-19.

Планът му е да бъдат поставени 100 милиона дози ваксини през първите му 100 дни на длъжността – нещо, което според водещият експерт Антъни Фаучи е „напълно“ възможно.

Байдън също се надява Конгресът да действа бързо при приемането на план от стимули за съживяване на икономиката.

Но желанието на демократите да подложат отиващия си президент Доналд Тръмп на процес по импийчмънт за втори път поставя въпроса кога законодателните плановете на новата администрация ще бъдат изпълнени./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...