Quantcast
Новини Пловдив » България » Новата пратка ваксини на Pfizer е у нас. Доц. Кунчев: Пловдив и Бургас започват втората фаза
COVID-19 България Важно Здраве

Новата пратка ваксини на Pfizer е у нас. Доц. Кунчев: Пловдив и Бургас започват втората фаза

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Новата пратка с ваксината на Pfizer вече е в страната. Тя пристигна тази сутрин на летище София. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България ще разполага с  18 720 дози вместо 35 000. От логистичния център на летище София ваксините ще се разпределят до РЗИ-тата в страната.

Само днешната доставка на ваксината на Pfizer е съкратена на половина, но предполагам, че февруари – март ще се компенсира това, заяви пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посрещна новата пратка ваксини.

Здравните власти очакват около 4 000 дози от ваксината на Moderna следващата седмица, а вначалото на февруари още 35 000 дози от Pfizer, като в средата на същия месец ще има нова доставка.

„Още от тази седмица в Пловдив и Бургас може да се започне с втората фаза на ваксинирането. Това нещо ще стане на малко по-късен етап в София. Там, където има Медицински университети и струпване на болници, броят на медиците е много по-голям“, уточни той.

При тези темпове и при наличието на нови ваксини се очаква след март – април да стартира имунизирането срещу COVID-19 на всички желаещи.

Доц. Кунчев обясни, че личните лекари трябва да правят списъци не по-рано от две-три седмици преди имунизацията. „Разчитаме и на това, че личните лекари познават пациентите си и би трябвало да започнат с хората, които имат най-голяма нужда“, каза доц. Кунчев.

Богдан Кирилов
Богдан Кирилов

Богдан Кирилов- директор на Изъплнителната агенция по лекарствата, обясни, досега са съобщени 19 нежелани лекарствени реакции./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...