Quantcast
Новини Пловдив » България » 2-годишно момиченце оглуша след лечение на тежко възпаление с нурофен
България Важно Здраве Съд и Прокуратура

2-годишно момиченце оглуша след лечение на тежко възпаление с нурофен

Д-р Диана Девлова (на заден план)
Д-р Диана Девлова (на заден план)

Ваня ДРАГАНОВА

2-годишно момиченце от Стара Загора загуби слуха на дясното си ухо, след като личната му лекарка в продължение на седмица лекувала тежкото му възпаление с лекарства от типа на нурофен и панадол. След като в крайна сметка детето попаднало при лекар, който преценил добре състоянието му, се наложило то да бъде оперирано неколкократно, но и досега не чува, а когато види не само болница или лекар, а дори знак червен кръст, започва да пищи, не можейки да забрави преживения ужас.

2-годишната Виктория Сярова се разболяла в края на януари 2017 г. Личната ѝ лекарка д-р Диана Девлова я прегледала, ходила и на посещение в дома ѝ, но така и не предписала по-сериозни лекарства в продължение на близо седмица. Накрая родителите извикали Спешна помощ и оттам ги насочили към специалист, защото състоянието на момиченцето било тежко. Виктория била прегледана от д-р Павлина Бинева на 29 януари 2017 г. „Родителите казаха, че детето е болно от 5-6 дни, с висока температура е, не иска да се храни и кашля. Детето дишаше леко ускорено, от дясното му ухо изтичаше гноевидна течност, хриповете показваха, че може да има пневмония. Прецених, че Виктория трябва да бъде настанена в Детско отделение, където денонощно да бъде под наблюдение на специалист по уши, нос и гърло“, разказа пред Пловдивския районен съд д-р Бинева. След това се наложило детето да бъде оперирано 2 пъти. Попитана в крайна сметка дали д-р Девлова не е изписала антибиотик, д-р Бинева отговори, че след настояването на родителите личната лекарка е препоръчала „Зинат“, но при такова тежко състояние той не би могъл да помогне.

По делото беше разпитана и бабата на детето Анели Сярова, която разказа, че и досега къпят Виктория с тапи за уши, а след направените операции детето плачело денонощно, проплаквало насън и когато успявало да заспи. „Вики вече е голяма, аз я уча на букви и срички, но тя не ме чува и я виждам, че следи движението на устните, за да разбере какво ѝ казвам. Миналаото лято я водихме не преглед, но лекарката беше с маска и като не виждаше движението на устните, Вики не отговаряше на зададените ѝ въпроси“, разказа Анели Сярова.

По делото са назначени съдебномедицински експертизи, но вещите лица не се явиха днес и затова беше насрочена нова дата – 10 март т. г.

Делото се гледа от Районния съд в Пловдив, след като всички районни съдии от Стара Загора са си направили отвод.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...