Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Ема е бебeто, което се роди с антитела срещу COVID-19 в Пазарджик
COVID-19 Важно Пазарджик Регион

Ема е бебeто, което се роди с антитела срещу COVID-19 в Пазарджик

Йорданка и съпругът й, снимка bTV
Йорданка и съпругът й, снимка bTV

Ема е бебе, което се роди с антитела срещу COVID-19 се роди в Пазарджик. Малката Ема може да се е заразила с вируса в утробата на майка си, смятат медиците. През декември миналата година 28-годишната Йорданка Брандийска се заразява с COVID-19, докато е бременна с дъщеря си в седмия месец, съобщи bTV.

Ема, кадър: bTV
Ема, кадър: bTV

„Една вечер започнах да кашлям, вдигнах лека температура. Свързах се с д-р Китов, да му кажа, че имам такива симптоми. Излезе положителен тест и започнахме лечение“, разказва тя.

Най-големият страх на Йорданка бил дали вирусът няма да навреди на детето й. „Бях много притеснена, даже се разплаках и то най-вече заради бебенцето. Защото не знаех и не бях наясно дали е безопасно за него“, спомня си тя.

В болницата в Пазарджик наблюдават не само майката, но и плода. Лекарите установяват, че развитието на бебето се забавя. И затова решават да пристъпят към раждане. „Бебето започна да изостава. Което говори, че тази инфекция влияе върху неговото развитие със съдовите проблеми, които са класически за корона-вируса“, обяснява д-р Илиян Траянов.

„Цезаровото сечение го направихме някъде към 38 гестационна седмица, 39-та. Пристъпи се по спешност заради вече ясно изразено страдание на плода“, казва от своя страна д-р Иван Китов.

Така, Ема се ражда на 5 януари с тегло 2750 грама. Атигенните тестове показват, че бебето има антитела срещу COVID-19, като то е излекувано още в утробата. Йорданка е благодарна на лекарите грижили за нея и детето й, а сега най-голямата й мечта е Ема да бъде жива и здрава. И да бъде боец.

В официалния уебсайт на СЗО пише, че все още не е ясно дали майка може да предаде вируса на бебето си по време на бременност или раждане. До момента в нито една проба от околоплодна течност, проби от утробата и в кърмата на майката не е засечен активен вирус, пишат още те./ПловдивПрес

Още новини по темата

Бебе с антитела срещу COVID-19 се роди в Пазарджик

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...