Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Кметът на Белащица категорично против удължаването на концесията на кариерата
Регион Родопи

Кметът на Белащица категорично против удължаването на концесията на кариерата

Костадин Николов, кмет на Белащица.
Костадин Николов, кмет на Белащица.

Кметът на Белащица Костадин Николов е категорично против искането  на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД срокът на концесията за кариерата да бъде удължен с 15 години.  „Общественото мнение и волята на населението са изразявани многократно чрез писма, подписки и протести и аз като избран представител на местната власт в населеното място подкрепям и потвърждавам желанието на гражданите за преустановяване на дейността на кариерите в селото“, заявява той в писмо до РИОСВ, Басейнова дирекция и РЗИ.

Николов изтъква няколко аргумента. „На първо място запрашеността и шумът от дейностите по добив на инертни материали, които ежедневно влошават качеството на живот на гражданите и подлагат на риск тяхното здраве. На второ място са водоизточниците на ВиК, захранващи селото, на които следва да се изгради санитарна зона. През летния сезон налягането във водопреносната мрежа на с. Белащица е ниско и недостатъчно. В близост до кариерите има допълнителни водоизточници, за които съм изискал анализ и включване във водопреносната мрежа“, обяснява той.

В друго писмо – до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която спря дейността на кариерите над селото на 27 февруари м. г., адвокат Снежана Стефанова като пълномощник на инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ изрява увереност, че решението на Пловдивския административен съд от 12 януари  т. г. ще бъде обжалвано. На тази дата съдът постанови, че актът за спирането на кариерата на „Холсим“ не е мотивиран, и го отмени.

От произнасянето на това съдебно решение в селото назряват нови протести.

Още

Странна активност на институциите около кариерата на „Холсим“ преди изтичането на договора
Броени дни преди края на договора за кариерата в „Холсим“ още чакат удължаването му
Държавата ще обжалва решението на съда за кариерата на „Холсим“
Съдът: Концесионният договор на „Холсим“ е спрян без основания
Точка за „Холсим“, съдът отмени мълчаливия отказ за пускането на кариерата

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...