Quantcast
Новини Пловдив » България » Собственици на заведения: Отваряме на 1 февруари или отиваме на „италианския модел“
Бизнес България Важно

Собственици на заведения: Отваряме на 1 февруари или отиваме на „италианския модел“

Ричард Алибегов
Ричард Алибегов

Искаме на 1 февруари да отворят ресторанти, кафета и сладкарници. Ако това не се случи, обсъждаме „италианския модел“. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов сред срещата на собствениците на заведения с министри в Министерство на здравеопазването.

Браншът у нас не е съгласен с предложението на властите ресторантите да отворят на 18 февруари. Друго предложение на правителството е нощните заведения да отворят на 1 март, но според Алибегов това е напълно неприемливо.

Февруари е най-слабият месец в годината, ние се обединяваме за 1 февруари, заяви той. Собствениците на заведения не са съгласни и обектите им да работят до 22.30 часа, те настояват за работно време до 23.30 часа.

Нашият бранш спазва мерките, но ако останем затворени случаите ще станат много повече, каза Алибегов по повод установените нарушения на работа на заведения въпреки ограниченията.

„Ние също сме родители, също посещаваме болници. От друга страна и лекарите посещават заведения. Когато лекарите имаха нужда ние да бъдем смирени, за да им дадем време да могат да изчистят болниците, виждате, че до ден-днешен не сме казали гък. Сега, според нас, е моментът да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим, заяви Алибегов.

От бранша настояват още всички обещани помощи за служителите и бизнеса за ноември и декември да бъдат изплатени до 31 януари.

„28 000 категоризирани заведения има. Хората спазват мерките, нашият бранш спазва мерките, но ако останем по този начин затворени и без доходи, тези 60 случая ще станат 28 000, предупреди той. Колегите му са скептични и за опасностите от трета вълна на вируса, за която вече се говори в Европа.

Припомняме, че на 15 януари стотици ресторанти в Италия отвориха врати без притеснение от санкциите. Неподчинението им беше в знак на протест срещу противоепидемичните мерки, които според собствениците убиват бизнеса и ограничават правата и свободата на хората./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...