Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Странна активност на институциите около кариерата на „Холсим“ преди изтичането на договора
Важно Екология Регион Родопи

Странна активност на институциите около кариерата на „Холсим“ преди изтичането на договора

Протести доведоха до спирането на дейността на кариерите над Белащица.
Протести доведоха до спирането на дейността на кариерите над Белащица.

Ваня ДРАГАНОВА

Странна активност на институциите около кариерата на „Холсим кариерни материали Пловдив” АД над Белащица се регистрира в последните месеци – точно преди изтичането на договора за концесията на 1 февруари т. г. и съвпадаща по време с решението на Пловдивския административен съд, че актът на Министерството на енергетиката за спирането на дейността не е мотивиран и трябва да бъде отменен.

„Холсим кариерни материали Пловдив” АД подават в РИОСВ искане за удължаване на договора на концесията още 15 години на 7 юни 2019 г. Това дава нов тласък на протестите срещу кариерите, сипещи прах във въздуха над Родопската яка и чак до Пловдив. Година и половина по преписката няма никакво движение, но на 1 декември 2020 г. от РИОСВ тя е препратена на Басейнова дирекция за становище. ПловдивПрес зададе въпрос на РИОСВ на какво се дължи това забавяне и чакаме отговор.

В Басейнова дирекция са разгледали преписката сравнително бързо и на 7 януари т. г. излизат със становище. В него, от една страна, се казва, че за удължаване на срока на концесията не се изисква доклад за оценка на въздействието върху околната среда, защото в кариерата няма водовземане от подземни води, т. е. не попада в обхвата на съответния член от Закона за водите. От друга страна, се заявява, че тъй като в района има неописани каптажи, „екплоатацията на инвестиционното предложение има опасност да окаже негативно въздействие върху съоръженията за подземни води в района на находище „Белащица“. Казано с прости думи, решението дали е нужна нова оценка за въздействието върху околната среда, ще трябва да вземат РИОСВ, защото позицията на Басейнова дирекция е само за водите, а дейността на една кариера е свързана и с прах, и с шум, т.е. трябва да бъдат отчетени и други фактори.

Казус с кариерата на „Холсим“ над Белащица няма, заяви в деня след произнасянето на Административния съд в Пловдив областният управител Дани Каназирева. Два дни по-късно заяви пред ПловдивПрес, че каквото и да е крайното решение, до нов старт на дейността на кариерата няма да се стигне. На казус всъщност има. Защото вече не става дума за изтичащия договор, а за неговото удължаване. По което очевидно има движение.

Още

Броени дни преди края на договора за кариерата в „Холсим“ още чакат удължаването му
Държавата ще обжалва решението на съда за кариерата на „Холсим“
Съдът: Концесионният договор на „Холсим“ е спрян без основания
Точка за „Холсим“, съдът отмени мълчаливия отказ за пускането на кариерата

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...