Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Германия удължи локдауна до 14 февруари, Меркел намекна за затваряне на границите
COVID-19 Важно Свят

Германия удължи локдауна до 14 февруари, Меркел намекна за затваряне на границите

Ангела Меркел
Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на 16 германски провинции се съгласиха да удължат с още две седмици частичния локдаун в страната за повечето магазини и училища до 14 февруари.

Меркел предупреди, че Германия може да се наложи да обмисли затваряне на границите, ако другите европейски страни не предприемат действия за спиране на разпространението на коронавируса, особено на новите, по-заразни щамове, съобщава Ройтерс.

„Можем да правим всичко, което ни харесва, но няма да успеем, ако другите не работят паралелно с нас“, каза Меркел пред журналисти два дни преди видеоконференция на европейските лидери. „Трябва да се уверим, че всички около нас правят същото. В противен случай трябва да разгледаме мерки като ограничения за влизане в страната“, предупреди тя.

През последните дни новите инфекции намаляват и натискът върху отделенията за интензивно лечение леко намалява, но вирусолозите, визирайки ситуацията във Великобритания, където има най-голям брой на починали от COVID-19 в Европа, предупреждават, че вирусните мутации могат да отменят целия постигнат напредък.

Германия споделя граници с девет държави и има нарастващи опасения относно нивата на инфекция в някои от тях, включително Чехия, от където трафикът на хора е интензивен.

Повечето училища ще останат затворени въпреки съпротивата, като се имат предвид доказателства, че някои нови варианти на коронавируса са по-преносими сред децата, посочи Меркел.

„Ако имахме ситуация като тази в Лондон, тогава вече нямаше да говорим за училища, а за линейки и препълнени болници“, каза тя.

Медицинските маски, а не обикновените памучни, ще бъдат задължителни в обществения транспорт и в магазините, а компаниите трябва да оставят служителите да работят от вкъщи до 15 март, където това е възможно.

Помощта за засегнатите компании ще бъде подобрена и ще бъдат взети под внимание отписванията на търговците на сезонни стокиq които могат да включват от зимни палта до ски оборудване.

Гратисният период за несъстоятелност на фирми, засегнати от коронавирусната криза, ще бъде удължен до края на април. Разпоредбата, която трябваше да изтече в края на месеца, помогна за ограничаване на фалитите в най-голямата европейска икономика.

Ресторантите и другите заведения за обществено хранене остават затворени, както и театри, музеи, фитнес зали и повечето магазини – ще работят само тези, които предлагат основни продукти.

Предварително обсъжданите по-строги мерки като въвеждане на вечерен час, ограничаване на придвижванията в определен радиус или граничен контрол спрямо съседните държави не бяха възприети. Остават обаче ограниченията за частните контакти – едно домакинство плюс максимум още един човек, а в регионите, в които броят на случаите е висок, биха могли да бъдат разпоредени и ограничения за движението.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил с 11 369 до 2,05 милиона, показват данни от Института по инфекциозни болести „Робърт Кох“, докато броят на жертвите е нараснал с 989 до общо 47 622./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...