Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Доц. Кунчев: Надявам се да няма самоволно отваряне на заведения
COVID-19 Важно Здраве

Доц. Кунчев: Надявам се да няма самоволно отваряне на заведения

доц. Ангел Кунчев

„Ваксината не крие никакви рискови за човек. След първата игла никой не гарантира повторно заразяване. 10-ина дни след втората игла може да се говори за защита от вируса“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БТВ.

По думите му около месец след ваксинацията е възможно човек да се зарази, но ще изкара по-леко вируса. Самият Кунчев ще се ваксинира днес с първа доза.

1200 души ще бъдат изследвани за ефекта от защитата на ваксината. Тези хора – на различна възраст, пол, и имунизирани с различни ваксини, в рамките на две години ще бъдат изследвани.

Доц. Кунчев отрече поръчката на ваксини Астра Зенека да има общо с политически обвързаности.

„От април се очаква да стартира трета на ваксинацията. Тогава всеки, който е заявил желание за имунизация при джипито си, ще има възможност да се ваксинира. Аз лично бих избрал ваксина Астра Зенека, защото се използва много по-лесно от тези на Пфайзер, съхраняват се в обикновен хладилник“, коментира още Кунчев.

„Много се надявам да няма самоволно отваряне на заведенията. Разбирам тези хора, някои заведения не работят 10-и месец. Представете си и двамата възрастни в семейство да са ангажирани в този бранш. Наистина ги разбирам, но се надявам да няма самоволни отваряния“, коментира доц. Кунчев и допълни: Опасност има от тържествата. Българинът е склонен, защото ще удари и две ракии, ще паднат задръжките, ще се развъртят хората и там е проблемът. Затова и идеята да се отварят моловете е да отворят търговските, не и социалните зони.

По думите му не всички ученици се връщат в клас. Връщат се някои и то на ротационен принцип.

„Ако тази заплаха, каквато е в момента във Великобритания, се върне, то мерките ще се върнат, а здравната система ще се изправи пред нов колапс“, каза още доц. Кунев.

Още

Обмислят отварянето на моловете, но само за магазините

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...