Quantcast
Новини Пловдив » България » Д-р Симидчиев: През март може да има пик на новата вълна на COVID-19
COVID-19 България Важно

Д-р Симидчиев: През март може да има пик на новата вълна на COVID-19

Д-р Александър Симидчиев
Д-р Александър Симидчиев

Успях да си извадя сертификат с електронния си подпис, явно новата система работи. Там на 2 езика виждаме кога е поставена ваксината. Това е възможността да се провери даден човек ваксиниран ли е или не. Това каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„След първата доза имунната система започва да се преустройва, възможно е при голям вирусен товар, при който са изложени медиците, да се получи заразяване. След втората седмица от поставянето на ваксината, боледуването ще е по-леко. Между първа и втора доза многократно се понижава рискът от тежко боледуване“, каза още той.

По думите му трябва да има широка информация по темата с ваксините. „Трябва максимално бързо да се случва този процес. колкото повече хора са имунизирани, толкова по-малко ще боледуват и ще сех справим с вируса. За момента фактите са, че между 6-8 месеца имаме имунен отговор след ваксинацията, не знаем колко ще продължи“, добави пулмологът.

На въпроса коя ваксина би ползвал, той отговори: „Тази, която първа е възможно да бъде поставена. За мен скоростта на поставяне на ваксините е по-важна от индивидуалната ефикасност на ваксината, трябва да спрем пандемичния процес. Всяка ваксина е ефикасна и безопасна.“

За починали пациенти след ваксинация, той обясни, че става въпрос за 23-ма в Норвегия.

„Ние имахме три вълни на коронавирус, сега и третата стихна. При всички положения е вероятно да има ново увеличаване на случаите около края на този месец, вероятен пик около март месец. Ако се случат неблагоприятни условия, можем да имаме голям пик, а може да имаме и малък пик. Над 90% от пиковете са свързани с поведението на хората, а не със самия вирус. Новият щам е по-инфекциозен, но не е по-смъртоносен. Ние вече имаме повече инструменти да контролираме този процес, ако се справяме като общност“, каза още пулмологът.

„Голямото предизвикателство са ефектите върху сърдечно-съдовата система и увреждането в белия дроб, важно е да проследяваме тези пациенти 2-3 месеца след боледуване./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...