Quantcast
Новини Пловдив » България » Правната комисия: Хората под карантина гласуват с подвижни кутии
България Политика

Правната комисия: Хората под карантина гласуват с подвижни кутии

Снимкаа е илюстративна

Правната комисия в парламента одобри законодателните поправки на управляващите, които ще дадат възможност на карантинираните граждани в деня на вота да могат да гласуват.

Според промените ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантира животът и здравето на избирателите и членовете на избирателните комисии.

Карантинираните ще могат да гласуват или с подвижни избирателни кутии, или в отделни специални избирателни секции.

В правилата, които ЦИК трябва да изготви, трябва да се определи и редът за гласуване на карантинираните, включително образуването на секциите, подаването на заявленията, в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община.

В болниците, където има карантинирани, също ще се образуват отделни избирателни секции.

По време на дискусията от левицата се обявиха категорично против промените. Управляващото мнозинство, както и ДПС, подкрепиха предложените текстове.

След заседанието на правната комисия от БСП обявиха, че ще внесат свои промени в Изборния кодекс. „Още утре ще внесем промени в Изборния кодекс, с които да се гарантира видеонаблюдението след края на изборния ден. Също така да бъдат изчистени списъците чрез въвеждане на активна регистрация, щадяща за гражданите, които да направят така, че големият проблем с мъртвите души, да не се постави в допълнение към специфичните проблеми, които поставя кризата“, посочи Крум Зарков./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...