Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » СЗО: Британският щам на COVID-19 вече е в 60 държави
COVID-19 Здраве Свят

СЗО: Британският щам на COVID-19 вече е в 60 държави

Рекорден ръст на заразените
COVID-19

Британският щам на коронавируса е бил засечен в поне 60 държави, съобщи днес Световната здравна организация, цитирана от АФП.

След като смъртните случаи вследствие на заболяването надвишиха 2 млн., новите вариации на вируса причиняват сериозно безпокойство, а светът се опитва да забави разпространението на инфекциите, докато ваксините не станат по-достъпни, съобщи БНР.

Т.нар. южноафрикански щам, който, както и британският се смята за по-заразен, е установен в 23 държави и територии, посочи СЗО в седмична сводка за разпространението на Covid-19.

За последните 7 дни броят на смъртните случаи е скочил до рекорден връх – 93 000. Новите случаи за периода са 4,7 млн.

Освен това СЗО следи разпространението на два други щама, които се появиха в Бразилия. Единият от тях е открит и в Япония при четирима пристигнали от Бразилия.

„За момента има прекалено малко информация, за да направим оценка“ дали тези нови варианти се разпространяват по-лесно, или водят до по-тежък вариант на болестта, отбелязва СЗО, но подчертава, че генетичните им характеристики са подобни на британския и южноафриканския вариант, което налага по-нататъшни проучвания. Британският вариант, открит миналата година, се смята за 50 до 70 на сто по-заразен от оригиналния коронавирус и присъства в шестте географски района, наблюдавани от СЗО.

Южноафриканският вариант присъства само в 4 от тях, съобщи организацията.

Тези два нови щама се смятат за много по-заразни, но не са по-опасни според последните изследвания. Като водят до увеличаване на броя на заболелите обаче, те подлагат на по-голям натиск здравните системи, които в някои страни като Великобритания или САЩ могат да са на ръба на колапса. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...