Quantcast
Новини Пловдив » България » Борисов и Вучич увековечени в картина за „Балкански поток“
Балкани България Важно Култура Палитра

Борисов и Вучич увековечени в картина за „Балкански поток“

Премиерът Бойко Борисов е пратил на президента на Сърбия Александър Вучич картина, на която са двамата по време на инспекция на разширението на „Балкански поток“. Новината съобщи сръбското издание „Новости“, а правителствената пресслужба я потвърди.

Картината е връчена вчера на сръбския външен министър Никола Селакович, който да я предаде като дар за президента на западната ни съседка.

По инициатива на Консорциума „Аркад“, който е изпълнител на линейната част на проекта за разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница, са изработени поредица от картини, предназначени за предстояща изложба в Националния исторически музей, уточниха от пресслуужбата.

Изложбата се организира съвместно от „Аркад“, „Булгартрансгаз“ и НАИМ при БАН и ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток“. Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от „Аркад“ на „Булгартрансгаз“, които в последствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът реши картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на „Балкански поток“.

В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет Борисов изпрати картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент – Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи.

Картината е подарена по протоколен път.

В мрежата веднага се появи новина, че ценителят и колекционер Васил Боков е проявил интерес от Дубай да купи картината.

Експерти по живопис веднага поставиха платното сред най-добрите постижения в стила на соцреализма от времето на монументалистичните

Прототипът на картината от Балкански поток
Прототипът на картината от Балкански поток
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...