Quantcast
Новини Пловдив » България » Спасителите на гадателката: Чудо е, че е оцеляла при – 20 градуса
България Инциденти Посоки

Спасителите на гадателката: Чудо е, че е оцеляла при – 20 градуса

Спасителите на гадателката.
Спасителите на гадателката. Кадър: БНТ

42-годишната жена от Кюстендил оцеля, след като прекара повече от 30 часа при минус 20 градуса на 2300 метра надморска височина в Рила. Намерена е от планинските спасители с клин и обикновени боти, без никаква екипировка за тежките зимни условия. Бързо е транспортирана за лечение „Пирогов“ и приета с тежка форма на измръзване.
Как се оцелява при минусови температури високо в планината? Въпросът ми е към Станислава Христова, която е с планинските спасители успели да намерят жената и да спасят живота й, съобщава БНТ.

„Жената не беше в добро състояние, единственото – приповдигнато настроение беше, осъзнаваше какво се е случило, но от кръста надолу – краката й бяха много зле, почти неподвижни. Беше лежало на открито на един камък на снега около 20 часа“, каза един от планинските спасители, успели да намерят жената и да спасят живота й.

По думите не спасителите жената не е потърсила помощ, защото не е искала. Тя не се е обадила на своите близки и приятели къде е отивала и какво ще прави, не е и звъннала по телефона за помощ.

„Само това, че успяха колегите да намерят телефонния номер, да се свършат с нея и я спаси, макар че първоначално тя ни заблуди, мисли, че се намира на старата хижа, намерихме я под стената на Харамията. По едно време, докато я викахме, се обади, чухме я от къде вика. Трудно се придвижихме до нея, самото транспортиране също беше тежко“, каза планински спасител.

Божидар Джокин, който също участва в спасителната акция, каза: За нас също е чудо как е оцеляла с екипировката, която беше на нея. Тя беше с дрехи тип градски. Единственото, което я е спасило е, че не е заспала, явно нещо я държало будна, може би вярата й. /ПловдивПрес

Още

Гадателка оцеля по чудо над 30 часа на минус 20 градуса в Рила

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...