Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Великобритания обмисля пълно затваряне на границите, дават по 500 паунда на заразените
COVID-19 Важно Свят

Великобритания обмисля пълно затваряне на границите, дават по 500 паунда на заразените

Лондон

Великобритания обмисля пълното затваряне на границите си заради опасения относно новите варианти на COVID, внесени от чужбина. Това разкри министърът на околната среда Джордж Юстис пред Sky News.

В опит да избегне налагането на по-строга карантина, тази седмица правителството затвори всички коридори за пътуване в страната – което позволяваше пристигането от някои страни.

Съобщава се обаче, че премиерът Борис Джонсън е под натиск от някои членове на кабинета му да отиде още по-далеч и изцяло да затвори границите на Великобритания за чужденци.

Министър Юстис все пак увери, че „всичко е под контрол“.

Докато броят на смъртните случаи и инфекциите с COVID-19 в Обединеното кралство нараства застрашително, правителството обмисля еднократно плащане в размер на 500 британски лири, за да накара онези, които имат положителни тестове за коронавирус, да се изолират.

Планът бил съставен, след като анкета на британския кабинет показала, че едва 17% от хората със симптоми се тестват от страх, че евентуално положителна проба ще застраши работните им места и финансовото им състояние, съобщава в-к „Гардиън“ (Guardian), цитирайки изтекъл в медийното пространство политически документ.

Въпреки че Обединеното кралство е изправено пред мащабна COVID криза, данните за мобилност показват, че британците продължават да се движат въпреки ограниченията.

Плащането на хората за самоизолация може да струва на правителството до 453 милиона британски лири на седмица, което е 12 пъти повече от стойността на сегашните схеми за финансова подкрепа, се казва още в документа. Кабинетът също така иска да овласти полицията да проследява нарушителите на карантината, като предоставя статистически данни от здравеопазването.

През септември миналата година властите обещаха по 500 паунда на онези, които ще загубят пари заради карантина. Схемата е достъпна само за работещите, при обезщетения, при ниски доходи или при хора, изправени пред перспективата за финансови затруднения поради самоизолация. Опозиционната Лейбъристка партия обаче твърди, че 3/4 от заявленията за подобни плащания в периода октомври – декември са били отхвърлени

Новото предложение, което се разглежда от британските министри, ще включва всеки в страната, който има положителен тест за COVID-19.

Според експертите само един на всеки четири човека се самоизолира за целия 10-дневен период, докато 15% продължават да ходят на работа въпреки забраната.

Сред другите възможности, които правителството обмисля, са еднократна помощ за онези, които са положителни за коронавирус и не могат да работят от вкъщи. Това ще струва на хазната до 244 милиона британски лири седмично. Обсъжда се и фианнсова подкрепа за онези, които изкарват под 26 495 британски лири годишно или получават обезщетения.

В четвъртък вътрешният министър Прити Пател обяви нова глоба от 800 британски лири за тези, които присъстват на домашни партита. При повторно нарушение санкцията може да скочи до 6 400 паунда.

В британската преса също така се съобщава, че правителството не изключва и възможността за удължаване на настоящия локдаун до лятото. Премиерът Борис Джонсън не изключи подобен ход, като предупреди, че новият вариант на коронавируса е по-заразен. Той добави, че „несъмнено предстоят няколко трудни седмици“./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...