Новини от Пловдив » Пловдив » Наградиха пловдивчани, спасили майка и син от удавяне на Гребната
Общество Пловдив Случка на деня

Наградиха пловдивчани, спасили майка и син от удавяне на Гребната

Борислав Борисов и Антоанета Зидарова

Борислав Борисов и Антоанета Зидарова бяха отличени като посланици на доброто. Причината – с риск за живота си те спасиха майка и син от удавяне в студените води на Гребния канал. Грамотата от инициативата на общината „Пловдив – град на доброто“ бе връчена от зам.-кмета по строителство Пламен Райчев в присъствието на ръководството на ОП „Жилфонд“, което се грижи за стопанисването на Гребната база.

Инцидентът е станал в ранния следобед на 15 декември 2020 г. преди моста. Докато се разхождат, Борислав и Антоанета виждат как двама души, в опит да извадят лабрадора си от водата, се подхлъзват и падат в нея. Впоследствие става ясно, че са майка и син. Мъжът е на около 30 години и не може да плува.

„Обзе го паника и започна да потъва. След като стигнах до него се успокои и лека-полека го извадих на брега. След това помогнах и на майка му, както и на кучето, докато Тони ми помагаше от брега“, разказа Борислав. Той е роден във Видин и казва, че често се е „давил на брега на Дунава“ и не за първи път спасява хора от удавяне.

„Беше човешка реакция – съвсем естествено е да се притечеш на помощ. Дори не разбрахме как са ни открили от общината“, сподели Антоанета.

„Много ни се искаше да ви открием и да ви благодарим, защото не всеки рискува живота си, за да спаси друг. Често сме обладани от недоволство, а доброто трудно се забелязва. Вие имате големи сърца, благородни и безкористни сте. Вие сте добрият пример, който трябва да бъде отличен“. Това заяви Пламен Райчев при връчване на грамотите от името на кмета Здравко Димитров. Той подари и нов мобилен телефон на Борислав, защото неговият се повредил при скока във водата.

Пламен Райчев припомни, че през декември служители на „Жилфонд“ и общинска охрана регистрираха нарастване броя на опасните инциденти на Гребната база. Само за 20 дни 13 души бяха паднали по невнимание в ледените води на Гребния канал. Те са били спасени благодарение на бързата намеса на общинска охрана, работниците от „Жилфонд“ и притеклите се на помощ граждани. За щастие всички пострадали са се разминали само с леко измръзване и уплаха.

Общината призова пловдивчани и гости на града да бъдат внимателни, когато се разхождат или спортуват на Гребния канал. Да не си правят опасни селфита на ръба на чашата на водното съоръжение, нито да се разхождат в опасна близост до водата.

ОП „Жилфонд“ са поставили и поддържат 134 табели около целия Гребен канал, с които се забранява плуването и скачането във водата, риболовът, качването върху понтоните. Поставени са предупреждения за опасен отвесен наклон, както и за стръмен и хлъзгав бряг. Също така е забранено да се разхождат кучета без повод.

Повече информация за Борислав и Антоанета

Антоанета е завършила право в ПУ „Паисий Хилендарски“ и работи в областта на наказателното право. Преподава йога, дихателни техники и медитация към фондация,, Изкуството да живееш и практикува холистична терапия. Тя е родом от Крумовград, но от 20 години живее и работи в Пловдив. Нейният девиз е: Вяра в доброто.

Борислав е учил в Националната спортна академия със специалност физиотерапия. Роден е във Видин, живее и работи в София, но от една година любовта го води в Пловдив. Сега работи като холистичен терапевт в Пловдив. Неговият девиз е: Благодарност към живота.

Още

Драма на Гребната: Майка и син за малко да загинат, докато спасяват кучето

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...