Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Балтов: Новият щам на COVID-19 е открит в „Пирогов“ преди 2 месеца
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Балтов: Новият щам на COVID-19 е открит в „Пирогов“ преди 2 месеца

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов

Новият щам на COVID-19 е открит преди два месеца в „Пирогов“. Случаите са били на хора, които се връщат от Великобритания или пътуват отново за страната. „Новата мутация не е официално установена, но е внесена в България. PCR тестовете засега не я улавят. При нея на практика са модифицирани т.нар. шиповете на S-гена.“ Това заяви пред bTV директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му предстои Националната вирусологична лаборатория да потвърди дали британската мутация е в България.

Той обясни, че вчера в болницата са постъпили 8 души с COVID-19, като при изследването на други петима е липсвал този S-ген, който обозначава новата мутацията.

„Това, което се случва в Европа, е трета вълна. Третият пик в момента е най-висок в Англия, Нидерландия и Германия. Затова и държавите вземат изключителни мерки за рестрикции. За да влезеш в Нидерландия например, освен PCR се изисква и бърз антигенен тест 4 часа преди полет.
Модификацията на вируса е много по-заразна. Ако при предишния вариант на коронавируса 10 души заразяват нови 7, сега 10 души предават болестта на 27. Затова не бива да се отпускат мерките“, препоръча проф. Балтов.

По думите му клиничната картина не е по-различна от предишния щам, но рискът повече хора да боледуват по-тежко се увеличава, защото се знае, че 20% карат коронавируса по-тежко.

Той прогнозира, че новият щам е по-агресивен и ще измести стария.

Във връзка с тревогите на бизнеса, проф. Балтов заяви, че трябва да се мисли разумно.“Както виждате, ресторантьорите, ако решат да отворят едновременно, едва ли някой ще може да ги спре. Да преценят наистина дали трябва да рискуват по този начин. Да не се удавим накрая на Дунава“, каза директорът на „Пирогов“.

Проф. Асен Балтов е преболедувал COVID-19, но оттогава са минали 6 месеца и се е ваксинира. Препоръката му е всеки, изкарал болестта, след 3 месеца да си направи изследване за антитела и ако са ниски стойностите, да се ваксинира.

В болницата  от 2330 души персонал 1000 са преболедували и имат антитела. 454 вече са получили първата доза от ваксината, а 100 – и втората.

В момента 25% от всички пациенти са с COVID-19, от тях 18 са в интензивно отделение, а 100 са в средно тежко състояние. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...