Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Кантарджиев: 2 милиона българи може да бъдат ваксинирани до лятото
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Кантарджиев: 2 милиона българи може да бъдат ваксинирани до лятото

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

До края на лятото очакваме да бъдат ваксинирани 1,5 – 2 млн. българи. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция на тема: „Ваксини, имунизации: от основните принципи към новите разработки. Ваксини срещу COVID-19“.

Кантарджиев изброи видовете ваксини, които съществуват – живи ваксини; инактивни, субединични; ивактинирани ваксини или т.нар. „убити ваксини“, токсоидни, ДНК и mRNA, т.нар. РНК ваксини, които са бъдещето на науката.

„Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини. Това щеше да е постоянно от раждането на европееца до дълбоката му старост маски, дезинфекция, отстояния. Дай Боже, това да не продължава, ако имаме достатъчно ефективна ваксина и най-вече ако правилно обществото реагира на тази ваксинация и другите противоепидемични мерки“,заяви той.

Проф. Кантарджиев обясни и разликите между ваксинация и имунизация. „Имунизацията е, когато у един човек се създаде невъзприемчивост на заболяване. Имунитетът е широко понятие. Той може да се придоби чрез ваксиниране, преболедуване на заболяването или чрез т.нар. пасивен имунитет – да внесеш в организма подготвени антитела. Плазмата, която е при коронавируса, е създаване на пасивен имунитет у човека“, посочи той.

По думите му ваксинацията се прави с цел предпазване от дадено заболяване.

„Ваксинация е, когато предпазваш някой с поставяне на ваксина. Целта е да се предизвика имунен отговор у имунизирания, да се предпази да не заболява или при някои ваксини правиш така, че и да се разболее, ще кара леко, защото организмът му е подготвен за среща с този микроб“, поясни проф. Кантарджиев.

Той каза, че отсега не може да се каже колко точно време ще предпазва ваксината, но най-важно е, че една ваксина е качествена, когато създава очаквания имунен отговор, осигурява дълготрайна имунна защита, безопасна, стабилна и достъпна.

“Дългогодишно остава клетъчният имунитет, а не хуморалния”, каза той.

По думите му много е малка вероятността ваксиниран да зарази друг човек. Той не отрече, че има случаи, в които коронавирусът може да доведе до сърдечно-съдови усложнения при деца, но на 1 млн. заболели това може да се случи при 1-2 деца.

„Спадът на антителата след имунизация не е болка за умиране – човек остава защитен. Ниското им ниво в кръвта няколко месеца след преболедуване или ваксинация не значи, че вече не си предпазен“, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му известните мутации на COVID-19 не пречат на ваксината. „Кръв от ваксинирани убива британския вариант“, каза още той. И допълни, че вероятно няма да е нужно да се ваксинираме всяка година.

„В Европа няма да се допусне ваксина, която често ще предизвиква нежелани реакции, не дай си Боже трайни реакции на увреда на ваксинираните“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Да не се ваксинират срещу COVID-19 хора на имуносупресивна терапия и онкоболни на химиотерапия, препоръча той. По думите му, за хора с автоимунно заболяване, което към даден момент се третира с лекарство за снижаване на имунитета, някои от ваксините не са подходящи. За всеки пациент, обаче, трябва консултация с лекар, който познава състоянието му.

Болните от диабет биха могли да се ваксинират. Страдащите от „Хашимото“, които са на заместваща хормонална терапия, не са противопоказани за ваксина. Ако преболедувалият COVID-19 е бил в тежко състояние, е добре да се изчака три месеца и тогава да се постави ваксина. При наличие на достатъчно много ваксинирани или преболедували коронавирусната инфекция, няма да има циркулация на вируса, каза още проф. Кантарджиев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...