Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Кантарджиев: 8 българи доказано са с новия щам
COVID-19 Важно Здраве

Проф. Кантарджиев: 8 българи доказано са с новия щам

Тодор Кантарджиев

„Официално мога за пръв път да заявя, че доказахме 8 щама от пациенти българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. 17 мутации бяха потвърдени днес, направиха до двамата ръководители на референтни лаборатории, и двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен“. Това заяви в предаването „Панорама“ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му в нашата страна започва по-широко проучване на щама и разпространението му. При новите пациенти, при които новият щам е констатиран, са дошли от Великобритания. Веднага са диагностицирани и хоспитализирани.

„Който се върне от Великобритания, да не събира цялата рода, да се изолира. Да не става като през пролетта – тогава в София бумът беше от хора, доши от курорти в Италия, в провинцията стана при хора, дошли си от Западна Европа и събрали родата, да се похвалят. Трябва да ограничим новия щам“, кометира ощр проф. д-р Кантарджиев.

Той коментира, че за новия английски щам на коронавируса са доказани 4 неща – „3 не са лоши, едно е лошо. Доказано е, че ваксина го лови, по-заразен е това е лошото“, допълни проф. Кантарджиев.

Според него при спазване на мерките, след отварянето на училищата, ще може да се ограничи разпространението на вируса.

Още

Доц. Кунчев: Махаме мерките при 70% имунизирани
Проф. Ива Христова: Новият щам на COVID-19 засяга младите, трябва да затегнем мерките
Проф. Кантарджиев: 2 милиона българи може да бъдат ваксинирани до лятото

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...