Quantcast
Новини Пловдив » България » Здравният министър: Постепенно разхлабваме мерките, връщаме си живота
COVID-19 България Важно Здраве

Здравният министър: Постепенно разхлабваме мерките, връщаме си живота

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Започнахме с образование, сега ще разхлабим мерките в секторите „Култура” и „Спорт”. Ще си дадем 14 дни да наблюдаваме, преди още разхлабваме. Връщаме си живота такъв, какъвто беше”. Това коментира във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов. Попитан за заведенията, той отговори: „Не очаквайте да взема решение под натиск“.

Във Варна проф. Ангелов се срещна с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

След срещата той обяви, че расте броят на желаещите преподаватели да се ваксинират. „Желаещите учители и непедагогически персонал се увеличават и достигат 30%. Същата тенденция наблюдаваме и в „Социалното подпомагане”. Очакваме в този регион първа фаза на ваксинирането да приключи и да започнем втора фаза в началото на февруари”, заяви министър Ангелов. И увери, че има достатъчно ваксини.

Както вече стана ясно, доказани са 8 случая на българи с британския вариант на коронавируса. По думите на здравния министър по целогеномното секвениране на пробите, които са в Националния център по заразни и паразитни болести, от 48 проби 43 вече са готови. От тях 8 са с доказан вид, който е идентичен с вируса в Англия. „Те са от Националната лаборатория, от военномедицинска и от частна лаборатория. Хубавото за този нов щам е, че той се повлиява от ваксините, които към момента са налични на пазара и второ, че лечението, което е в момента, е същото, без промяна заради щама“, каза проф. Костадин Ангелов.

„Всичко, което говорим до момента, сме го съобразили с опасността от новия щам. Всеки един резултат, който сме постигнали, за нас е гордост. Няма толкова лесно да отстъпим от позициите, които вече сме постигнали“, увери министърът.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести, посъветва хората, върнали се от чужбина, да нямат много контакти с други хора, да се самоизолират, и ако могат да се тестват. Според него не е необходимо въвеждане на нови ограничения./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...