Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Над 3450 са вече арестувани на протестите в подкрепа на Навални в Русия
Свят

Над 3450 са вече арестувани на протестите в подкрепа на Навални в Русия

Многохилядни бяха протестите в Русия.
Многохилядни бяха протестите в Русия.

Многохилядни протести и масови арести в Русия. Днес в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални излязоха в близо 70 града в страната – от Владивосток до Москва. Властите ги обявиха предварително за незаконни, съобщи БНТ.

Според неправителствената организация ОВД-ИНФО има над 3450 арестувани и това е рекорд. Сред арестуваните е и съпругата на Навални.

Навални беше задържан на летището, след като се завърна в родината си след лечение в Германия,където се лекува от отравяне с Новичок. Очаква го съдебно дело, което може да го остави в затвора за 3,5 години.

Не за първи път в Русия някои протести започнаха с нападения на полицията срещу демонстрантите. В Далечния изток най-многобройна беше акцията във Владивосток. Хората не се разколебаха да излязат, въпреки че термометрите показваха минус 14 градуса.

Най-многоброен беше протестът в центъра на Москва, където издигнаха лозунги „Свобода за Навални“, „Аз не се боя“ и „Не на диктатурата“.

Агенция „Ройтерс“ е преброила 40 000 участници и отбеляза, че властите съобщават за 4000. Още преди началото задължаха стотина души. Около Пушкинския площад издигнаха заграждения.

За да затруднят отразяването, спряха мобилните връзки. Излъчването на независимата телевизия „Дъжд“ прекъсна, след като полицията изключи електричеството.

Руски медии съобщават за жесток побой над техни репортери. Пострадали са и много граждани.
По данни на организация ОВД-ИНФО в Москва са арестувани над 500 души. Сред тях е съратничка на Навални, която задържаха и в четвъртък.

„Не бива да се страхувате. Виждаме тази полиция – това означава, че хората в Кремъл се страхуват от народния гняв. Много се радвам, че излиза толкова голямо количество хора в цялата страна, във всички кътчета на родината ни“, каза опозиционната активистка Любов Собол.

Съпругата на Навални Юлия също беше задържана, но по-късно я освободиха. Тя пусна в Инстаграм свое селфи от полицейския бус.

Докато полицаите и ОМОН-овците използваха палки, демонстрантите изразяваха гнева си с подръчни средства.

Днешните събития показват, че 10 години след сблъсъците на Блатния площад в Москва, Навални все още може да събира масови митинги, коментира Би Би Си. Забраната на властите и жестокостта на полицията вече не спира хората. Днес обявиха нови протести за следващия уикенд./ПловдивПрес

Още новини по темата

Стотици арестувани на протести в подкрепа на Навални, задържана е и съпругата му

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...