Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Асен Балтов: Още двама са заразени с новата мутация на COVID-19
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Асен Балтов: Още двама са заразени с новата мутация на COVID-19

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов

Днес има още 2 случая на новата мутация в „Пирогов“. Останалите ще бъдат ясни идната седмица. Като клинично протичане не може да се каже, че протича по-тежко. Не е доказано още. Това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„От понеделник ще издам заповед всички в болницата да носят маски с най-висока степен на защита. Четиримата пациенти с новия вариант на коронавируса са дошли с характерни симптоми. Направен им е PCR тест, който не е реагирал на един ген. Антигенните тестове също хващат мутиралия вирус, но категорично PCR тестовете са по-качествени. Към момента нямам информация дали тези четири пациента са били във Великобритания“, разкри той.

„Ако PCR-ите секвенирани без S ген, са носители на тази модификация, вероятно ще бъдат използвани като косвен белег, който като се извършват тестове ще бъде използван, за да се види дали някой пациент носи новия щам“, разясни проф. Балтов.

Според него ще трябва да се види дали ваксината на AstraZeneca действа и на новата мутация. „Ако не действа, ще трябва да си поправят ваксината. Но не вярвам да не действа“, сподели медикът.

Той заяви, че при нисък титър на антитела човек трябва да се ваксинира, а когато е много висок, може да се изчака три месеца и след това да се прави пак тест за антитела.

Според него младите хора трябва да бъдат по-предпазливи и да спазват всички предписани мерки. „Със сигурност разпускането на мерките ще обхване учениците от 5 до 12 клас, защото за тях е необходимо да се обучават присъствено и да спортуват. Отпускането на мерките ще е поетапно и разумно. Относно заведенията министърът беше категоричен – ще се отворят след 18 февруари. Аз напълно подкрепям това. Виждате какво става в Европа. Затварят се заведения, полицейският час започва от 18 часа. На нас също няма да ни се размине мутиралия вирус от Великобритания. Всичко зависи от нас, нашето мислене и нашето поведение“, категоричен бе проф. Балтов. Той призова българите да се ваксинират./ПловдивПрес.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...