Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Затягат мерките за пътуване в Европейския съюз
COVID-19 Важно Свят

Затягат мерките за пътуване в Европейския съюз

Снимката е илюстративна

Европейската комисия затегна пакета от препоръчани санитарни мерки за пътувания до държавите от Общността и между самите страни-членки.Брюксел не препоръчва на гражданите неотложни пътувания. Това съобщи в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя призова за по-строги мерки при пътуване в Европейския съюз заради разпространението на новите варианти на вируса.

Посочва, че на територията на ЕС трябва задължително да се влиза след тест, а пътниците да подлежат на карантина, като в бъдеще трябва да се изготви общ протокол за пътуване на европейските граждани.

Трябва да спрем разпространението на вирусните варианти и всички да бъдем в безопасност. Заедно ще се справим с пандемията, написа в Туитър фон дер Лайен.

Целта на новите рестрикции е да се ограничат пътуванията, които не са важни. Председателят на ЕК напомня, че не трябва да се затварят границите на ЕС, за да не се нарушава свободната търговия с храни и лекарства.

Трите нови варианта на вируса накараха света да изостри сетивата си. Южноафрикасният вече е доказан в 20 държави, британският – в 50, а бразилският – в 5 държави.

Като се вземе предвид влошаването на санитарната ситуация в Европа, ние предлагаме да въведем нов термин за цветна идентификация на рисковите зони – тъмночервени зони, заяви европейският комисар по правосъдието и върховенството на закона Дидие Райндърс.

В момента почти цялата територия на Европейския съюз е включена в санитарната червена зона, поради което стана необходимо да се създаде нова категория, която да подчертава региони с по-високо ниво на епидемиологичен риск.

Що се отнася до пътуванията до и от зони с висок риск: всички незадължителни пътувания до тези райони трябва да бъдат строго обезкуражени, това ще се отнася и за пътувания в рамките на Европейския съюз, подчерта Райндърс.

Независимо от цветовата диференциация или реалната епидемиологична ситуация в ЕС, забраната за незадължително пътуване до почти всички страни по света остава в сила, с изключение на седем държави: Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайланд , Руанда. По този начин новите санитарни мерки, ако бъдат одобрени, ще важат за всички останали държави по света.

Според предложенията на ЕК, публикувани в понеделник, всички лица, влизащи в страни от ЕС, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, направен поне три дни преди заминаването. Изключение може да се направи за гражданите на ЕС – те могат да се явят на теста веднага след пристигането си. В същото време, независимо от резултата от теста, при пристигането е необходимо подлагане на самоизолация, продължаваща до 14 дни, условията на карантината трябва да бъдат изяснени от страните от Общността, информира „Фокус“.

Всички лица, влизащи в ЕС, както и тези, които преминават вътрешните граници на ЕС, ще трябва да попълнят формуляри за регистрация на пътници, което трябва да позволи на органите на ЕС да проследят веригата им от контакти. В същото време, въпреки факта, че пандемията продължава вече една година, страните от ЕС все още не са успели да постигнат съгласие по един общоевропейски формат за този документ, поради което ЕК препоръчва да се засилят тези усилия./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...