Quantcast
Новини Пловдив » България » Математик: Отварянето на училища е рисково. Проблемът ще дойде, когато новият щам стане доминантен
COVID-19 България Важно

Математик: Отварянето на училища е рисково. Проблемът ще дойде, когато новият щам стане доминантен

Петър Велков
Петър Велков

Данните са обнадеждаващи към този момент. Мерките работят, затова имаме и солиден спад от около 60% в смъртността, съответно хоспитализираните хора и около 35% е спадът при критичните случаи. Това са три ключови показателя.“ Този коментар направи пред БНР математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

Притеснително е, че все още не е ефективна системата на тестване, проследяване и карантиниране, подчерта Велков. Едва 10 хиляди е броят на карантинираните лица у нас. Всеки позитивен би следвало да има от 3 до 5 души лица от първи ред, които да се карантинират. По думите му абсолютният минимум на карантинираните у нас трябва да е 26-27 хиляди души, ако всеки заразен има по 1 контактно лице.

Проблемът е, когато новият щам стане доминантен в обществото, както се случи в Западна Европа, заяви Петър Велков. Според него трябва да сме „много предпазливи при отварянето“. Той даде примери със Западна Европа, където при високи нива на заболеваемост в обществото, тези показатели не могат да се снижат при работещи училища. Математикът продължава да държи на тезата си, че отварянето на училищата е рисково.

Със сигурност ще се увеличава заболеваемостта при разпускане на мерките, допълни преподавателят. „В зависимост от това какви мерки разпуснем, случаите ще нарастват два-три пъти дори. Зависи как ще отворим“.

С тестването на учителите еднократно няма да постигнем кой знае какво, защото голяма част от учителите не искат да се тестват. Това тестване трябва да е периодично, смята математикът. Скритата заболеваемост е сред децата, изтъкна Петър Велков./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...