Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Основният обвиняем за маратонките менте – ром с висше образование
Пловдив Съд и Прокуратура

Основният обвиняем за маратонките менте – ром с висше образование

Ремзи Ябанджъ крие лицето си напът към съдебната зала.
Ремзи Ябанджъ крие лицето си напът към съдебната зала.

Завършил е стопанско управление и добре прилагал наученото в бизнеса

Ваня ДРАГАНОВА

Основният обвиняем за незаконна търговия с маратонки менте и изпирането на печалбата от тази дейност – Ремзи Ябанджъ, е ром на 29 години с висше образование, завършил е стопанско управление. „Колко хора от малцинствата имат висше образование, и то в тази специалност? Той не е осъждан, грижи се за психично болната си жена и двете им малки деца, има много добри характеристични данни“, каза адвокатът му Генчо Димов в опит да обори искането на прокуратурата спрямо Ремзи и майка му Сабре и баща му Неджати да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Според прокуратурата в схемата е замесен и братът на Ремзи – Исмаил, но той се укривал и е обявен за общодържавно издирване. Според защитата обаче Исмаил не се укрива, а в последните години живее в Турция, защото там се лекувало болното  му дете.

Описаната от прокурор Даниела Стоянова схема е следната – маратонките менте на марките „Адидас“, „Найк“ и „Пума“ били държани в склад на „6 септември“ и в гараж в „Тракия“. Мъж на име Александър Атанасов намирал клиенти в сайтове за търговия с такива стоки и занасял поръчаното до куриерски фирми, срещу което получавал по 10 лв. на ден. Други двама души – Неджип Тасим и майка му Пенка Тодорова, се подписвали пред куриерите, че са изпращачи, и получавали сумите по наложения платеж, и затова получавали по 20 лв. на ден. После давали парите от стоката или на Ремзи, или на брат му, майка му или баща му.  Така за по-малко от 3 години – от юни 2018-а до разбиването на схемата на 21 януари т. г., четиримата спечелили 600 000 лв. Парите влагали в 3 дружества на Исмаил Ябанджъ, прекратявали дейността им, когато достигнели прага от 50 000 лв. за регистрация по ДДС, отчитали висока печалба и си разпределяли дивиденти. Така изпирали парите от незаконната дейност.

„Къде в закона има забрана да се прекрати дейност, когато се достигне прагът от 50 000 лв.“, попита адвокат Генчо Димов. Защитникът на Сабре – адвокат Николай Гунев, пък атакува размера на оборота, за която говори прокуратурата. „Иззети са са 20 кутии с по 20 чифта маратонки, които според поркуратурата се продавали по 4-50 лв. чифтът. И по-високата стойност да вземем, става дума за 20 000 лв. Иначе е много ефектно да се говори за 600 000 лв., но не е контретизирано дали всеки от тях е спечилил по толкова или и тримата заедно. Още по-ефектно би било, ако ставаше дума за 1 800 000 лв.“, каза Гунев. Адвокатите настояха, че тримата задържани няма да направят опит да се укрият и няма реална опасност да извършат друго престъпление. Исмаил Ябанджи пък декларирал, че другата седмица ще се прибере в България и ще съдейства на разследването.

В крайна сметка Окръжният съд на Пловдив остави и тримата обвиняеми в ареста.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града на тепетата.

Още

Решават за ареста на трима от задържаните за маратонки менте
Над 700 хил.лв. изпрани в Пловдив с онлайн продажба на „маркови“ маратонки

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...