Quantcast
Новини Пловдив » България » АБВ номинира доц. Атанас Мангъров за народен представител
България Важно Политика

АБВ номинира доц. Атанас Мангъров за народен представител

Доц. Атанас Мангъров и Румен Петков
Доц. Атанас Мангъров и Румен Петков

АБВ номинира доц. Атанас Мангъров за народен представител на предстоящите парламентарни избори. Това обяви на пресконференция председателят на партията Румен Петков.

„За нас винаги е много важно да има ярко гражданско участие в едно Народното събрание. В последните мандати това липсва. Когато си имал Благовест Сендов и след това се радваш на Дани Кирилов, нещата не изглеждат добре в очите на нормалния българин, защото тогава се сещаш, че всъщност дебатът в образованието е как да извадим Ботев от учебниците, а вкарваме бат Сали в парламента“, коментира Петков и отбеляза, че лично се познава с бат Сали.

Председателят на АБВ увери, че от партията  имат волята да сложат край на тези „дълбоко маскарящи ни като общество и нация хватки“, които по думите му „сигурно в Самоков може да гарантират някой друг ромски глас, но унижават българщината в очите на българите“.

Останалите постъпилите номинации по сектори са:

Спорт: Антон Коджабашев, Георги Сталев и Цветан Антов
Образование: Камен Семенлийски, Ирена Михайлова, Силвия Лецкова
Благоустройство: Александър Стефанов, Руска Стефанова
Икономика: Любомира Ганчева, Даниел Илчев
Наука: Любомир Халачев, Пламена Заячка
Култура: Веселин Плачков
Здравеопазване: Атанас Мангъров

Провел съм личен разговор за съгласието им да бъде обявена номинацита им. ГЕРБ създават правила, които да ерозират доверието на хората и които да ги отблъснат в участие в гласуването, коментира Петков.

От АБВ представиха свой медицински протокол, който ще препоръчат на Министерство на здравеопазването и Централната избирателна комисия (ЦИК) за провеждането на парламентарните избори на 4 април.

Доц. Георги Кючуков, член на ИБ на АБВ, посочи, че правилата в медицинския протокол се състоят от 4 части. Първата част е подготовката на изборните секции и на материалите за гласуване в дните преди изборите. Втората част е за правилата за гласуване по време на изборите. Третата част е за правилата за гласуване с подвижни урни.

Четвъртата част е за правилата за предпазване на здравето при преброяване на гласовете и при предаване на бюлетините в по-висше стоящата комисия.

Основното в правилата в медицинския протокол е спазване на физическа дистанция, недопускане сливане на потоците и използване само на еднократни материали. Това, което ще се различава значимо от гласуването при предишните избори е, че наблюдателите и застъпниците няма как да бъдат в непосредствена близост до масата с членовете на комисията. Предвижда се те да бъдат на дистанция един от друг и с екран за видеонаблюдение, който да бъде ползван от всички наблюдатели и застъпници.

Всички тези препоръки ще бъдат изпратени до Министерство на здравеопазването, ЦИК, изборните администрации и в тях няма политиканстване, опит да се облагодетелства, която и да е политическа партия, а биха били полезни за всички.

Доц. Кючуков недоумява защо точно на ЦИК било възложено да изработи правила за гласуване в условията на пандемия както в избирателните секции, така и за хората под карантина. Ясно е, че в ЦИК са назначени хора, които са юристи и там няма медицинско лице, дори и парамедик. Не е ясно по какъв начин ЦИК ще изработи правила, които са доста специфични и трябва да бъдат пречупени от медицинска гледна точка, подчерта доц. Кючуков.

Лидерът на АБВ Румен Петков запита къде са машините за гласуване, кой отговаря за тяхната сигурност, кой гарантира техния софтуер и по какви условия се съхраняват? Ако ги съхранява премиерът Бойко Борисов, изборите са завършени, посочи Петков.

Според него с новата законодателна инициатива на Народното събрание се въвеждат нови задължения за ЦИК.

ЦИК се поставя в положение на органи на зависимост, които не са създадени със закон. Това прави абсолютно нелегитимна процедурата, изтъкна Румен Петков. Да се принуждава със закон ЦИК да се съобразява с мнението на други органи е неуместно, отбеляза той.

По думите му в здравното министерство цари неграмотност и няма как от там да напишат медицински протокол за изборите. Безпокойството ни е, че на тази база, изборите стават нелегитимни, предупреди Петков. Ако това безумие – да се възлага на ЦИК действие чрез Закона за извънредно положение, президентът ще бъде длъжен да наложи вето, защото се поставя под съмнение изборният резутат, категоричен бе Румен Петков.

ГЕРБ създават правила, които ерозират доверието на хората и които облъскват почтените хора от участие в гласуване, каза още той.

АБВ си поставя 3 основни цели за следващото Народно събрание – премахване на възможността за вечния обвиняем, премахване възможността за вечно запориране на имуществото и подоговка за приемане на закон за отговорността на държавата – отговорността да се носи от персоните в държавната машина./ ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...