Quantcast
Новини Пловдив » България » Ген. Мутафчийски: 12 милиона ваксини ще имаме до края на 2021 година
COVID-19 България Важно

Ген. Мутафчийски: 12 милиона ваксини ще имаме до края на 2021 година

Ген. Венцислав Мутафчийски
Ген. Венцислав Мутафчийски

До края на годината ще разполагаме с 12 000 000 ваксини. Това каза пред bTV председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените  на „Пфайзер“/“Бионтех“ и на „Модерна“. Всяко тримесечие „Модерна“трябва да ни доставя по 200 000 дози, а „Пфайзер“ – 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество“, обясни ген. Мутафчийски.

На въпрос дали руската ваксина ще бъде одобрена на европейския пазар той коментира, че са подадени документи и се очакват резултати. По думите му обаче за нея се знаят много малко неща и все още няма кратка характеристика.

Той разказа, че преди една седмица си е поставил и втората доза ваксина на „Пфайзер“ . „Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет. Към 15-ия имаше съживяване на клетъчния имунитет, но нямаше антитела. След втората доза обаче имам протективна доза антитела – над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи“, обясни началникът на ВМА.

По думите му тези, които първи са били доброволци за ваксините на „Пфайзер“, вече седми месец имат имунитет. На въпрос дали ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса той заяви, че според производителите са ефективни. „Засега нямаме данни, че ваксините няма да действат. Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно“, каза още председателят на Националния оперативен щаб./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...