Quantcast
Новини Пловдив » България » Дават по 50 лева на пенсионерите и през април
Бизнес България Важно

Дават по 50 лева на пенсионерите и през април

Деница Сачева
Деница Сачева

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите и през април, а до 31 януари ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката „Запази ме“. Това стана ясно от изслушване в парламентарната комисия по труда и социалната политика на министър Деница Сачева.

Добавката е свързана с епидемичната обстановка и ще се дава до момента, до който е нужна, каза Сачева.

Министърът напомни, че през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. Предстои да се уточни дали тези пенсионери ще получат и „пандемичната“ добавка от 50 лева.

Във връзка с компенсациите на работниците и служителите по мярката „Запази ме“ (за компенсиране заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности) Сачева отбеляза, че те се изплащат много интензивно, като вече са преведени 10 милиона лева на 39 хиляди души.

По-голяма част от тях са от ресторанти и питейни заведения. Общо са кандидатствали над 42 000, на около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, каза Сачева. Най-често причините са, че не отговорят на условията и на кода за икономическа дейност, уточни министърът.

От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията няма да е 24 лева, а 75 процента от осигурителния доход на работниците и служителите (за месец октомври 2020 г.)./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...