Quantcast
Новини Пловдив » България » Карантинираните заявяват подвижна урна до 3 дни преди изборите
България Важно

Карантинираните заявяват подвижна урна до 3 дни преди изборите

Снимката е илюстративна

Мероприятията от предизборната кампания на закрито ще могат да се проведат въпреки коронавируса. Карантинираните ще гласуват с подвижна урна. Тези промени бяха гласувани на второ четене в правната комисия в Народното събрание.

Между първо и второ четене управляващите размислиха и решиха, че здравните власти ще посочат какви да са противоепидемичните мерки за изборите, а ЦИК ще има ангажимент да изпълни препоръките. За да може карантинираните да гласуват, трябва в срок от 3 дни преди датата на вота да подадат заявление за гласуване с подвижна урна. Така общинските администрации ще имат време да проверят информацията и дали гласоподавателят наистина е под изолация.

„Да се свърже с РЗИ, да направи проверка и да върне справка, да се посочат имената, включени в списъка за гласуване. До четвъртък преди изборния ден ще могат да се подават заявления за изборния ден“, каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

От БСП отново изразиха своите забележки към предложените промени. „Промени във връзка със специфичната обстановка са необходими и все още има време да се направят там, където им е мястото – в Изборния кодекс“, настоя Крум Зарков от Левицата.

Идеята на ДПС за това предизборната кампания и срещите на партиите да се провеждат както културно събитие срещна одобрението на управляващите.

„Аз не виждам противоепидемична разлика в една зала да има от 200 човека, 1000 на театър или 100 на събрание“, коментира народният представител от ДПС Йордан Цонев.

Директорите на болниците ще имат ангажимента сами да преценят с оглед на заразените дали да бъде разкрита специална секция за гласуване или не. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...