Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Разчистват незаконно сметище с опасни отпадъци край Пазарджишко шосе
Екология Община Пловдив

Разчистват незаконно сметище с опасни отпадъци край Пазарджишко шосе

Огледът на незаконното сметище.
Огледът на незаконното сметище миналата седмица.

Община Пловдив предприе спешни действия за разчистване на незаконно сметище в частен терен в близост до Пазарджишко шосе. Зам.-кметът Анести Тимчев, шефката на дирекция „Екология“ Вяра Колева и екоспециалисти от район „Северен“ извършиха оглед, при който бяха установени огромни количества строителни отпадъци и кашони с луминесцентни лампи, които съдържат живак.

Сигнал за незаконното сметище, което е близо декар, е бил подаден в район „Северен“ през декември.
При направена тогава проверка еколозите от района констатират нерегламентирано изхвърлени строителни и битови отпадъци, неравномерно разпределени във вътрешността на имота на площ от близо 1 декар, а общата площ на имота е 69 дка. От Пловдивския общински инспекторат е изготвена покана за съставяне на акт за установяване на административно нарушение, за изхвърляне на неопасни отпадъци на неразрешени за това места.

По-тревожна е констатацията, която е установена при вчерашната проверка, извършена съвместно със заместник-кмет инж. Анести Тимчев. Открити са кашони с луминесцентни лампи, с изтекъл срок на годност. Според експертите в тях се съдържа живак и въпреки че не е нарушена целостта им, те представляват опасност за здравето на хората. Затова от Инспектората е изпратено писмо до Трето районно, в което се настоява за проверка и разследване кой и как е изхвърлил опасните лампи на незаконното сметище.

„В лампите се съдържа и живак, който е трудно летлив, но въпреки всичко, попадайки в почвата, той се движи и може много бързо да се отдалечи от източника си. Има вероятност да попадне в човешкия организъм, може да попадне и в дихателната система, което е опасно за човешкото здраве“, коментира инж. Вяра Колева от дирекция „Екология и управление на отпадъците“.

„Още вчера се свързах с представител на фирма,  собственик на имота, за да бъдат предприети незабавни действия по извозване на опасните отпадъци и пълно почистване на терена, както и създаване на условия за недопускане на повторно замърсяване“, коментира Анести Тимчев.
Изготвен е констативен протокол и от последващата съвместна проверка. Предстои връчване на предписание от район „Северен“ за незабавно събиране и предаване на луминесцентните лампи на лица, притежаващи разрешение по Закона за управление на отпадъците.

След изтичане на срока по предписанието Пловдивският общински инспекторат ще изготви повторна покана за връчване на акт за установяване на административно нарушение по Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив. За битови и строителни отпадъци глобата е от 1400 до 4 000 лв. Определената санкция при изхвърляне на опасни отпадъци на неразрешени за това места е в размер от 10 000 до 50 000 лв. за юридическо лице.

Община Пловдив организира разделното събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, включително луминесцентни лампи.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...