Quantcast
Новини Пловдив » България » Решиха как ще гласуват хората под карантина. Спор в НС кои абревиатури са опасни за здравето
България Важно Политика

Решиха как ще гласуват хората под карантина. Спор в НС кои абревиатури са опасни за здравето

Не приеха идеята на ГЕРБ за избор на Велико народно събрание
Снимката е илюстративна

Поставените под карантина заради пандемията ще гласуват с подвижни урни.  Те трябва да подадат заявление  не по-късно от три дни преди изборния ден. Мобилните секции ще са от минимум трима членове. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за извънредното положение. Народните представители записаха още, че здравният министър, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тези противоепидемични мерки ЦИК определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително на тези под карантина.

Министерският съвет ще обезпечи изборния процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях се включват в план-сметката за изборите, гласят промените.

От ДПС настояха партийните мероприятия по време на предизборната кампания да се провеждат по правилата, които важат за културните събития т.е. 30% е максималният брой хора, които могат да се събират. Мнозинството отхвърли предложението им, въпреки че вчера идеята им бе подкрепена от ГЕРБ в правната комисия.

Текстът остана в следния вид: „Партийните мероприятия на открито или закрито се провеждат при зачитане на противоепидемичните мерки – до 20 души на закрито и 50% посещаемост на открито“.

Този текст предизвика най-сериозните дебати. „Това противоречие дава предимство на онези формации, които разчитат в своите кампании само на концерти“ каза Хамид Хамид от ДПС.

„Категорично не сме против да се провеждат концерти и театри пред хората. Ние от ДПС подкрепяме тези мероприятия, въпреки че в цяла Европа са затворени театрите от година. Но каква е разликата дали хора събрани в една зала и ще гледат театър или ще са събрани за партийни цели. Изравнете режима. Противоречеие има, иначе другото си е обикновено лицемерие“, коментира Йордан Цонев от ДПС.

Критика срещу идеята отправиха от  „Обединени патриоти“. „Хората не могат да бъдат спрени да идват на партийните мероприятия и това ще вкара организаторите в нарушения. Ако в зала за 100 човека дойдат 50, а има право само за 30, какво правим с останалите 20? А ако искам да направя проблем на моя конкурент? Разбоира се, че ще вкарам в залата му още 20 човека, ще го снимам и ще му пратя РЗИ“, каза Александър Сабанов от „Обединени патриоти“. Той допълни, че няма как да се контролира притокът на хора, защото при кината и театрите се контролира с продажбата на точен брой билети.

От БСП гласуваха твърдо против всички предложения. Според социалистите всяка промяна в изборните правила трябва да се прави само в Изборния кодекс. „Злагате и минирате тежко опорочаване на предстоящите избори. Създавате нормативен хаос и вие носите отговорността“, предупреди колегите си  Филип Попов от БСП.

„Уредихме по специфичен начин обществените отношения в различни области, в условията на извънредна епидемична обстановка“, отговори Красимир Ципов от ГЕРБ.

Идеята е членовете на секционните комисии в България и чужбина да бъдат не по-малко от трима души. От промените, които се налагат заради пандемията ще се разреши гласуването с неподновени документи за самоличност за всички български граждани.

Да се приемат предложенията за видео наблюдение и активна регистрация на БСП, поиска пък колегата му Крум Зарков.

Народният представител от  ГЕРБ Калин Вельов каза, че иска да разведри атмосферата.

„Ние музикантите, които записваме в студио, ако сте забелязали, имаме черни, кръгли мрежички пред микрофоните, които спират компресията. Това са букви, които изхвърлят много въздух. За съжаление при пандемична обстановка това предизвиква изхвърляне на слюнки и е опасно за здравето. Обикновено думи, които съдържат „П“ и които биха скандирани на срещи като „БСП“ и „ДПС“ са опасни за здравето, коментира Вельов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък не му остана длъжен и попита: „Абревиатурата ПКП влиза ли в категорията опасни за здравето думи?Репликата ми е във въпросителна форма. Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория или не влиза?“, попита още веднъж Карадайъ.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще се въздържи от коментар. „Това беше толкова грозно“, заяви тя.

Абревиатурата „ПКП“ стана популярна след изказване на премиера Борисов по адрес на Караянчева, изтекло в скандален запис през лятото./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...