Quantcast
Новини Пловдив » Градът » 58 000 шофьори от Пловдив и областта трябва да сменят книжките си през 2021 година
Градът Пловдив

58 000 шофьори от Пловдив и областта трябва да сменят книжките си през 2021 година

Шофьорски книжки

Водачите на моторни превозни средства, които трябва да сменят  шофьорските си книжки  поради изтичащ срок на лични документи, могат да направят това във всяко едно районно управление на МВР. През тази година в Пловдив и областта предстои подмяната на 58 000 шофьорски книжки.

За целта е необходимо да носят със себе си медицинско свидетелство, стария контролен талон и книжка, както и личната си карта. Таксата могат да заплатят по банков път или на ПОС терминал, като цената за обикновена услуга е 25 лева, а нов документ ще бъде получен за срок до 30 календарни дни. При навършени 70 години подмяната е безплатна, а при навършени 58 години цената е 11 лв. Задължително е да посетите сектор „Пътна полиция“ в случаите когато за първи път трябва да ви бъде издадена шофьорска книжка, при придобита нова категория или в случай , че заявявате бърза услуга и искате новата ви книжка да е готова за 10 работни дни.

Информация за подмяна на свидетелствата за управление на МПС, издадено от Обединено Кралство Великобритания

След изтичане на преходния период , свидетелствата ще бъдат признавани като издадени от държава, която е договаряща страна по Конвенцията за движение по пътищата от 1968г. Български граждани, които са притежавали българска шофьорска книжка, но е последвала подмяна във Великобритания , а сега отново имат желание да я подновят като българска, е необходимо да заявят това в сектор Пътна полиция. Необходимо е предоставянето на медицинско свидетелство от личен лекар, като задължително условие е заявителите да са установили обичайно пребиваване в Република България- през последната една година да са пребивавали поне 185 дни на територията на страната поради трудови или лични връзки.

В случай, че заявителят има първа шофьорска книжка издадена от Великобритания е необходимо заявителят да предостави медицинско свидетелство. За придобилите „С“ или „ D“ категория- копие от удостоверение за психологическа годност и отново трябва да е изпълнено да е изпълнено изискването за обичайно пребиване в Република България . задължително е и прилагането на копие от документ за завършено образование. В случай, че образованието е придобито в чужда държава е необходимо да бъде приложено уверение от Регионалното управление на образованието, с което това да се удостовери. Представя се и старата пластика. При обикновена услуга цената е 25 лв. , а за бързата се заплащат 50 лв./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...