Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » 117 кг опасни лампи бяха извозени от незаконното сметище край Пазарджишко шосе
Екология Община Пловдив

117 кг опасни лампи бяха извозени от незаконното сметище край Пазарджишко шосе

Огледът на незаконното сметище.
Огледът на незаконното сметище миналата седмица.

Община Пловдив настоява и за спешно разчистване и на битовите и строителните отпадъци

117 кг опасни отпадъци бяха извозени от незаконното сметище край Пазарджишко шосе и безопасно депонирани от оторизирана фирма. Това установи проверка на място, извършена от шефката на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив Вяра Колева и екоинспектори от район „Северен“.

Резултатите от проверката днес бяха докладвани на кмета Здравко Димитров, който лично следи случая.

„Виждам бърза реакция от страна на колегите. Надявам се на такава бърза реакция и при останалите случаи, ако бъдат открити опасни отпадъци“, коментира кметът Здравко Димитров.

„Първоначално луминесцентните лампи бяха внимателно пакетирани, обезопасени и извозени, каквото беше и нашето разпореждане към собственика на терена. За обезвреждане са предадени 500 лампи, съдържащи живак, като те са предадени на фирма, която има нужните разрешителни за работата с такъв вид отпадък“, обясни Вяра Колева.

На собствениците на терена е дадено и предписание за премахване и на битовите и строителни отпадъци, а срокът за това е краят на този месец. Те също трябва да бъдат извозени и предадени за безопасно рециклиране.

След изтичане на срока по предписанието Пловдивският общински инспекторат ще изготви повторна покана за връчване на акт за установяване на административно нарушение. За битови и строителни отпадъци глобата е от 1400 до 4000 лв.

Община Пловдив предприе спешни действия за разчистване на незаконно сметище още миналия четвъртък. Тогава зам.-кметът Анести Тимчев, Вяра Колева и екоспециалисти от район „Северен“ извършиха оглед, при който бе установено наличието на опасни отпадъци, както и на огромно количество строителни отпадъци и кашони с луминесцентни лампи, които съдържат живак.

Община Пловдив в лицето на Пловдивски общински инспекторат вече е изпратила писмо до Трето РПУ на МВР, в което се настоява за проверка и разследване кой и как е изхвърлил опасните лампи на незаконното сметище.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...