Новини от Пловдив » Важно » Извънредно: Атанас Скатов изчезна под К2, скъсал въже
България Важно Маршрути Посоки

Извънредно: Атанас Скатов изчезна под К2, скъсал въже

Атанас Скатов novini-plovdiv-press
Атанас Скатов

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 след неуспешна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Това съобщава в „Туитър“ специализираата фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

В съобщението се допълва, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. „Тялото му все още не е открито и един екип от шерпи е по пътя да го търси“, се казва в съобщението.

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения и къде се намира в момента, но засега няма съобщение дали той е открит от спасителния екип.

Още снощи се появиха съобщения за проблеми с осигурителните въжета по маршрута, които бяха прокарани от екипите шерпи. Те стават изключително крехки и се късат от много ниските температури, достигащи до -55 градуса в района.

Притеснителната новина за изчезването на Атанас Скатов по трасето дойде след вестта, че алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7400 м. В момента на 7900 м около теснината „Гърло на бутилка“ са само Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с шерпите Мухамад Али Садрапа и Саид Али Садрапа. Техните тракери обаче не предават, защото са замръзнали от ниската температура.

„Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК“, написаха на профила си в „Инстаграм“ пък организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

Опитът за изкачване на К2 от група от близо 20 души – алпинисти и шерпи, започна форсмажорно преди два дни, защото прогнозите бяха за „прозорец“ от по-благоприятно време, с по-слаб вятър.

На интернет страницата на Скатов се появи съобщение, че той няма да минава през Лагер 1, а направо ще се изкачи до Лагер 2, тъй като при предната ротация за аклиматизиране си е качил багажа дотам, припомня в-к Сега.

„За половин денонощие Наско и неговия партньор (водачът шерпа) достигнаха директно от базовия лагер до Лагер 2 (6600 метра), където в момента било доста студено и ветровито. По план утре трябва да се качат в Лагер 3. Поради краткия прозорец и постоянно променящата се прогноза за времето в случай, че няма много силен вятър атаката на върха ще започне късно вечерта на 04 февруари или рано сутринта на 05 февруари, като Лагер 4 ще бъде пропуснат – пишеше в съобщението. – Условията са много трудни. Възстановяването на базов лагер е още по – трудно. Много от участниците вече се чувстват изморени и смятат, че са загубили аклиматизацията си поради дългото чакане и се притесняват от лошите възможни последствия. Няколко човека вече се отказаха от атаката и се върнаха на базов лагер, а други са на път. Има информация и за наранен от постоянния каменопад между Лагер 1 и Лагер 2. Почти поливната изкараха стомашната инфекция, някои с диария и треска, а други с повръщане. Дали от хигиената, храната или водата не е ясно, но това създаде доста затруднения, включително и на Наксо, който продължава да има стомашни проблеми и в момента, но с упоритост, воля и вяра продължава напред и нагоре.“

Вчера от екипа на Атанас Скатов съобщиха, че той е достигнал благополучно до Лагер 3 към 18:30 ч. местно време.

„Надяваме се прозорецът, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред“, е последното съобщение от екипа на Скатов.

На 16 януари 10-членен екип, съставен само от непалски алпинисти и планински водачи, направи първото в историята на алпинизма зимно изкачване на един от най-страховитите върхове в света – втория по височина К2. Около седмица по-късно зимните покорители на К2 си тръгнаха от базовия лагер, където останаха повече от 20 алпинисти от 15 държави, които чакаха подходящо време за опит за изкачване.

Още

Лошото време спря атаките към К2, Атанас Скатов се връща

Атанас Скатов пред Plovdiv-Press: Шерпи убили Боян Петров? Пълно безумие!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...