майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Община » Стаменов против продажбата на Къщата с медальона
Община Пловдив

Стаменов против продажбата на Къщата с медальона

Къщата с медальона
Къщата с медальона

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов ще предложи сградата, известна на пловдивчани като Къщата с медальона, да бъде изключена от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2021 г. От документа, публикуван на сайта на Община Пловдив, става ясно намерението й да продаде дела си в знаковия за града архитектурен паметник на културата, който се намира на бул. „Шести септември“ №163, близо до Съдебната палата.

„Ще разговарям с областния координатор на ГЕРБ Иван Тотев и с групата на ГЕРБ в Общинския съвет да направят предложение обектът да отпадне от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост“, коментира кметът на район „Централен“.

Къщата с медальона е строена през 1908 г. и се счита за най-красивия образец на сецесиона в Пловдив. Автор на проекта е известният архитект Пенчо Койчев, проектирал и Съдебната палата в София. Сградата е била собственост на аптекаря Харитон Куев, който е за кратко и кмет на Пловдив през 1919 г. През 30-те години къщата е купена от богатия търговец Арис Гурбетян, но след 1944 г. семейството губи собствеността си върху нея. След 1989 г. сградата е реституирана.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...