Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » 10 българи загиват в Хималаите
България Важно Спорт Спорт Важно

10 българи загиват в Хималаите

Христо Проданов остана завинаги на Еверест
Христо Проданов остана завинаги на Еверест

Десет родни алпинисти намират смъртта си в Хималаите през годините. Тъжната хроника започва с легендарния Христо Проданов, който става първият българин стигнал до покрива на света Еверест. През април 1984 г. без кислороден апарат той сам поема по най-дългия и труден западен склон на планината – „Жестокият път“. Стига до върха в 18,10 ч. като престоява твърде дълго там – цели 33 минути. Това се оказва фатално и нощта застига Проданов, а силите му са привършили. Последните думи на Христо по радиостанцията са: „Не съм далече! Не съм далече! Аз съм на гребена.“, пише „България Днес“.

Пет години по-късно под връх Анапурна I завинаги остават Милен Метков и Огнян Стойков. Те заедно с Петър Панайотов и Людмил Янакиев се отправят към 8091-метровия връх, но заради измръзване на пръстите на краката Метков е принуден да се върне. На слизане тримата алпинисти срещат Милен, който е решил отново да опита да изкачи Анапурна I. Заедно с него остава Стойков. Малко по-късно Милен съобщава по радиостанцията, че двамата са се загубили заради лоша видимост. Последното, което се чува е шум от падащи предмети.

През октомври 1994 г. Йорданка Димитрова и Борислав Димитрова се отправят към третия по височина връх в света Кангчендзьонга. Борислав се отказва от изкачването поради замръзване, но Йорданка решава да продължи нагоре. Години по-късно по-късно италиански алпинисти откриват тялото й.

Варненецът Христо Станчев поема през 1998 г. към осемхилядника Манаслу. Той прави неуспешен опит да изкачи върха, а на слизане се подхлъзва в леден участък и пада в пропаст. Тялото му е намерено на следващия ден.

През 2004 г. след изкачване на Еверест без допълнителен кислород умира Христо Христов. Той загива на 8848 м. в подножието на Еверест, като тялото е открито от ръководителят на експедицията Александър Абрамов и двама шерпи. Те заварват Христов седнал, вкопчен в парапета.

В Хималаите завинаги остава и племенницата на Христо Проданов – Мариана Масларова. Тя участва в експедиция за изкачване на Еверест през 2004 г. по Североизточния ръб. Двама шерпи я виждат на височина от 8680 м., а след това руснаци я забелязват да слиза на 7800 м. Оттогава следите и са загубени.

През 2010-а в подножието на К2 умира Петър Унджиев. Официалната версия за смъртта му е височинна болест, но румънският алпинист Джордже Димареску твърди, че той е бил изоставен в безпомощно състояние от пакистански водач.

Година по-късно Николай Проев намира смъртта си под връх Чапо. Пройката слиза последен и се подхлъзва фатално. Групата се движи по тъмно с челници.

Последният трагичен случай е с Боян Петров, който остана под връх Шиша Пангма. Въпреки невижданата досега мащабна спасителна операция с хеликоптери, тялото му така и не е открито./ПловдивПрес

Още новини по темата

Алпинистът Атанас Скатов е загинал, намериха тялото му

Вдигат хеликоптер за издирването на Атанас Скатов, студът е до – 63°

Извънредно: Атанас Скатов изчезна под К2, скъсал въже

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...