Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Нова опасност на К2, трима алпинисти са изчезнали
Важно Общество Свят

Нова опасност на К2, трима алпинисти са изчезнали

К2 най-трудният връх
К2 е най-трудният връх

Нова драматична ситуация се развива под К2. 30 часа няма новини за Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор и то само часове след смъртта на Атанас Скатов, съобщава алпинистът, който ръководи експедицията под К2, Чанг Дава Шерпа в социалните мрежи, цитиран от „24 часа“.

На 5 февруари около 1 часа сутринта местно време Джон, Али и Саджид, синът на Али пръгват към върха от лагер 3. Към тях се присъединява и Хуан Пабло (без кислород).

Около обqд Саджид съобщава от лагер 3, че са заедно в 10 часа сутринта, в добра кондиция и продължават към върха като само той се връща към лагер 3 заради проблес регулатора на кислородната бутилка.

Саджид е чакал Али, Джон и Хуан Пабло над 20 часа. Успели да го навият да слиза надолу, защото е бил прекалено дълго на голяма височина и е изморен и няма как да им помогне, ако се върнат.

Двама от шерипите Темба Боте и Фурбу Кусант останали в лагер 1 да приготвят храна и топла вода за Саджид и да му помогнат, ако е необходимо. Изпратени са два хеликоптера от Армията с по двама пакистански алпинисти в тях за да търсят изчезналите.

Пилотите са инструктирани да летят на максимално ниска височина. Температурата е ниска, а вятърът над 6500 метра е над 35 км/ч.

Oще

Извънредно: Атанас Скатов изчезна под К2, скъсал въже
Вдигат хеликоптер за издирването на Атанас Скатов, студът е до – 63°
Алпинистът Атанас Скатов е загинал, намериха тялото му
Алпинист: Човешка грешка и умора са причинили смъртта на Атанас Скатов
В памет на Наско, който загина в Планината убиец – К2 на 4 стъпки от Короната

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...